5 lipca 2017
slodziki

Szkodliwość słodzików w żywności

Powszechnie wiadomo o szkodliwym wpływie rafinowanego cukru na zdrowie. W wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza tych uznawanych za dietetyczne, coraz częściej zastępuje się go sztucznymi słodzikami. Czy […]
27 czerwca 2017
Jak dieta wplywa na stan twojej skory

Jak dieta wpływa na stan twojej cery

Zarówno twarz, jak i paznokcie są odbiciem stanu naszego zdrowia. W przypadku cery krostki pojawiające się w określonych jej obszarach często świadczą o niedomogach poszczególnych narządów. […]
5 czerwca 2017
zakwaszenie organizmu

Zakwaszenie organizmu – czy w ogóle istnieje?

Temat zakwaszenia organizmu stał się jakiś czas temu bardzo modny i sztucznie rozdmuchany przez media. W aptekach pojawiły się nawet suplementy diety niwelujące to zjawisko. Sama […]
12 maja 2017
ciala balastowe w diecie

Ciała balastowe, dlaczego są ważne w diecie

Dziś chciałam przybliżyć wam temat ciał balastowych w diecie. Określa się nimi około 20 substancji pochodzenia roślinnego, których organizm ludzki nie trawi. Są one jednak niezbędne […]
20 marca 2017
zylaki a witamina e

Cierpisz na żylaki? Suplementuj naturalną witaminę E

Do napisania dzisiejszego artykułu zainspirowała mnie książka Andrew Saula, Wylecz się sam. Megadawki witamin [i]. Jest to amerykański bestseller, w którym autor przedstawia naturalne sposoby leczenia […]
8 marca 2017
sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy – naturalny sposób na wzmocnienie i oczyszczenie organizmu z toksyn

Zima powoli dobiega końca ale wiosny póki co na próżno szukać. Jest szaro i ponuro. Gdzieniegdzie można dostrzec jedynie pojedyncze pąki na krzewach. Przedwiośnie, czy jak […]
4 grudnia 2016

Domowe sposoby na ból gardła

Ból gardła dopada nas zwykle jesienią i zimą. Wtedy też najczęściej łapiemy infekcje. Zamiast od razu sięgać po gotowe leki z apteki, warto poznać kilka równie […]
30 listopada 2016

Karob – słodka wersja kakao?

Dzisiejszy wpis chciałam poświęcić prozdrowotnej roślinie jaką jest karob. Z racji swej słodkości karob jest nie tylko zdrową substancją słodzącą, jak i również substytutem dla kakao. […]
12 listopada 2016

Czym słodzić zamiast cukru?

Najzdrowiej byłoby w ogóle nie słodzić napojów i znacznie ograniczyć spożycie węglowodanów, zwłaszcza prostych. Cukier bowiem znajduje się w wielu pokarmach, więc po co jeszcze słodzić […]