Golden Rose, Puder mineralny Terracotta – opinia
3 sierpnia 2019

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Pomimo, że półki w sklepowe uginają się od ilości towaru, wcale nie jest tak prosto kupić prawdziwy, w 100% naturalny miód. Sprzedawany jest w większości sklepów spożywczych, marketów i dyskontów w zadziwiająco niskiej cenie. Czy to powinno nas niepokoić? Sądzę że tak, ponieważ podejrzanie niska cena miodu w stosunku do wielkości słoika, zwykle nie idzie w parze z jakością.

 

Miód wzmacnia organizm i dodaje sił

Miód to bogactwo witamin, enzymów, kwasów organicznych i składników mineralnych. Można w nim znaleźć blisko 300 dobroczynnych dla zdrowia substancji. Prawdziwy miód działa na organizm ogólnie wzmacniająco oraz przeciwbakteryjnie. Warto włączyć ten pokarm do codziennej diety. Nie należy jednak przesadzać z ilością z spożywanego miodu (nie więcej jak 2 łyżki dziennie) z uwagi na wysoką ilość zwartych w nim węglowodanów.

 

 

Uwaga na miody z Chin!

Miody importowane z Chin czy Indii są szkodliwe dla zdrowia.  Nierzadko rozwadnia się i przegrzewa. Co gorsza te miody zawierają ślady antybiotyków (np. chloramfenikol), środki konserwujące oraz inne szkodliwe substancje chemiczne jak  grayanotoxin czy nawet związki ołowiu.

Bardzo często na etykiecie miodów można znaleźć poniższe informacje:

* mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE – na ogół jest to mieszanka niewielkiej ilości miodu polskiego zmieszana z wyrobami gorszej jakości spoza UE.

* mieszanka miodów niepochodzących z państw członkowskich – jest to miód niewiadomego pochodzenia, równie dobrze może być importowany również z Azji lub z Argentyny.  

 

Niektórzy producenci produkują miód jedynie z wody i cukru (sztucznie inwertowany cukier), dodając sztuczne aromaty, niekiedy barwniki udające smak miodu. Sacharozę przekształca się przy pomocy kwasów solnego i siarkowego. Miody przesadnie płynne najprawdopodobniej były wcześniej podgrzewane do wysokiej temperatury. Teraz są zupełnie bez wartości odżywczych i leczniczych. Są to produkty miodopodobne. Bardzo często też miody spoza krajów UE miesza się z polskimi wyrobami, dodając ich niewielką ilość jedynie dla smaku.

 



Miód – jaki powinien być ?

Prawdziwy miód można rozpoznać  m in. po tym, że w smaku jest bardzo słodki, a po chwili zaś pojawia się w gardle uczucie łaskotania (drapania) w gardle. Naturalny miód szybko ulega procesowi krystalizacji. Te zbierane wiosną krystalizują się czasie 2-4 tygodni. Miód spadziowy krystalizuje się w kilka miesięcy. Najdłużej w stanie płynnym pozostaje miód akacjowy. Jeśli miód po dłuższym okresie przechowywania nie krystalizuje albo krystalizuje nierównomiernie np. tylko na dnie słoika, oznacza to że nie jest to produkt naturalny i lepiej się go pozbyć. Prawdziwy miód nigdy się nie rozwarstwia.

 

Po czym rozpoznać jeszcze prawdziwy miód?

 

Spróbujcie rozpuścić łyżeczkę nektaru pszczół w połowie wody. Jeśli będzie rozpuszczał się nierównomiernie, pozostawiając smugi – możecie mieć pewność, że jest to prawdziwy miód. Oszukane miody będą rozpuszczać się łatwo i równomiernie. Naturalny miód waży i jest cięższy niż powinien być. Dla przykładu litrowy słoik powinien zmieścić nie mniej jak 1,4 kg miodu.

Jeśli nadal nie jesteście pewni czy kupiliście dobrej jakości miód, przeprowadźcie test ściekania miodu. Łyżeczkę miodu wylejcie na talerzyk. Jeśli ma lekkie grudki, ścieka równomiernie, tworząc kształt stożka – jest naturalny. Sztuczny miód rozleje się po naczyniu.

Do roztworu miodu z wodą można też dodać odrobinę octu. Jeśli dojdzie do pienienia, wtedy miód jest fałszywy. Jeśli dodacie zaś 4 krople jodyny a roztwór zabarwi się na czarno lub niebiesko, to także znak, że wasz miód jest sztuczny.




Jak stosować miód?

Najzdrowsza jest woda z miodem, zwłaszcza pita z rana na czczo, tzw. odstana przez noc. To prawdziwy zastrzyk energii. Nie tylko wzmacnia, dodaje wigoru ale też i oczyszcza organizm z toksyn. Naprawdę serdecznie wam polecam taki napój! Warto jednak rozpuszczać miód w wodzie wieczorem, przykryć spodeczkiem i odstawić na całą noc. Rano tuż przed wypiciem możecie dodać trochę soku z cytryny.

 

 

Jak kupować prawdziwy miód?

Prawdziwy naturalny miód kosztuje! Jest znacznie droższy od tych w marketach.

Najlepiej jeśli miód pochodzi z polskich pasiek (tych małych, lokalnych), wtedy wiadomo, że nie są one nastawione na duże zyski a kładą nacisk na jakość. Wiadomo, że cena miodu będzie wtedy wyższa jak w markecie. Nie należy się tym jednak zrażać. Miód może pochodzić też ewentualnie z pasiek z krajów Unii Europejskiej. Tych spoza UE radziłabym wam unikać. Wyjątek stanowi luksusowy i bardzo drogi miód manuka, który pochodzi z Nowej Zelandii. Pod żadnym pozorem nie kupujcie miodu z wydętym wieczkiem. To znak, że miód fermentuje i zawiera zbyt dużo wody.



1. Dutkowiak, miód wielokwiatowy – klik
2. Dutkowiak, miód lipowy – klik
3. Bartnik Sądecki, miód wrzosowy – klik
4. Miód manuka – klik

 

UWAGA!

Jeśli chcecie rozpuścić skrystalizowany miód, możecie włożyć słoik do garnka z ciepłą wodą i delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Przy czym temperatura wody nie powinna przekraczać 40ºC.

Nie wolno także dodawać miodu do gorącej herbaty czy mleka, a jedynie do ciepłej. Temperatura płynu nie może przekraczać 40ºC, gdyż powyżej miód traci wszystkie swoje cenne właściwości i staje się jedynie cukrem.





Jak przechowywać miód?

Miód należy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach, z dala od źródeł światła (np. w szafce), w temperaturze pokojowej, jednak nie wyższej jak około 20ºC.

Miód nie lubi metalu. Nie używajcie metalowych łyżeczek do nabierania czy mieszania miodu w szklance. Niech to będzie drewniana łyżeczka albo specjalny patyczek do nabierania miodu.


 

Cechy prawdziwego miodu – podsumowanie

➤ szybko ulega procesowi krystalizacji


➤ nie rozwarstwia się


➤ rozpuszcza się w wodzie nierównomiernie pozostawiając smugi


 leje się równomiernie, tworząc stożek

➤ jest bardzo słodki w smaku

➤ lekko drapie w gardle

➤ nie zawiera żadnych domieszek, widocznych pęcherzyków ani osadów

➤ jest ciężki (1-litrowy słoik waży nie mniej jak 1,4 kg)

 



Zwracacie uwagę na jakość miodu podczas jego zakupu?



<<< Zobacz także: Syrop z czosnku, miodu i cytryny – remedium na jesienne infekcje.

 

Helen G.
Loading...

2 Komentarze

  1. Avatar Królowa Karo pisze:

    Ja kupuję miód z pasieki od znajomego pszczelarza, więc mam pewność, że to prawdziwy pszczeli miód. Ale kupując miód w sklepie faktycznie można się naciąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadom mnie o kolejnym komentarzu przez email. Możesz również subskrybować ten wpis bez komentowania.