Jak zrezygnować z podkładu na lato?
14 czerwca 2016
Miss Sporty, Pump Up Booster Mascara, Pogrubiający tusz do rzęs
24 czerwca 2016

Olej konopny w pielęgnacji cery

Jestem zwolenniczką stosowania naturalnych olejów w pielęgnacji twarzy. Moim zdaniem oleje działają  znacznie lepiej od niejednego kremu, bardziej dogłębnie. Korzystnie wpływają na stan nawilżenia i jędrność skóry. Od dłuższego w pielęgnacji cery stosuję olej konopny, któremu chciałabym poświęcić dzisiejszy wpis.

olej konopny w pielegnacji cery




<<Zobacz też: Dlaczego warto stosować naturalne oleje na twarz.


Olej konopny – olej uniwersalny dla każdej cery.

Olej konopny należy do tzw. „olejów suchych”(schnące), czyli szybko się wchłania oraz nie pozostawia tłustej filmu. To olej UNIWERSALNY. Sprawdza się zarówno w pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, alergicznej (wyprysk, egzema, łuszczyca, AZS), jak i tłustej, trądzikowej czy mieszanej.


Olej konopny (Cannabis Sativa Seed Oil) powstaje z nasion konopi siewnej. Istnieją jeszcze konopie indyjskie, z których wyrabia się marihuanę oraz również olej, które jak wiadomo są surowo zabronione i nielegalne, pomimo iż stosuje się je z powodzeniem, chociażby w leczeniu raka. Konopię siewną wykorzystuje się także do produkcji lin, farb, lakierów, papieru czy tkanin. Olej konopny zawiera w składzie kwasy nienasycone NNKT (81%) – idealny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który wynosi 3:1, ponadto kwasy nasycone, witaminy (A, B1,B2, B3, B6, C, D, E) oraz minerały (potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, siarka, fosfor). Skład tego oleju jak widać jest bogaty.


Olej konopny warto stosować wewnętrznie przy osłabieniu odporności, awitaminozie, stanach zapalnych stawów, zbyt wysokim ciśnieniu czy w napięciu przedmiesiączkowym (PMS) ale wyłącznie na zimno np. do twarogu, past czy sałatek. W kuchni staropolskiej smarowano nim chleb. Olej konopny dzięki dużej zawartości chlorofilu ma zieloną barwę i posiada lekko ostry, korzenny smak. Dla jasności, olej konopny sprzedawany w Polsce, nie ma właściwości narkotycznych.


olej konopny w pielegnacji cery 

Działanie oleju konopnego na cerę


doskonale się wchłania; należy do kategorii olejów schnących, stosunkowo nietłustych. Będzie odpowiedni dzięki temu w szczególności do cery tłustej, trądzikowej oraz mieszanej. Stosuję go jedynie na noc ale myślę, że z powodzeniem nadawałby się nawet na dzień podczas chłodnych miesięcy.

✔ reguluje wydzielanie sebum

✔ poprawia koloryt skóry

✔ nie zapycha porów

✔ przyspiesza ziarninowanie i regenerację błon śluzowych skóry

✔ ogranicza powstawanie niedoskonałości (krostki, zaskórniki, pryszcze)

✔ działa przeciwzapalnie, przeciwalergiczne, przeciwświądowo

✔ nawilża, regeneruje, uelastycznia

✔ działa przeciwzmarszczkowo (antyoksydacyjnie)

✔ działa kojąco; jest pomocny w leczeniu łuszczycy, AZS, owrzodzeń i wszelkich dermatoz. Polecany jest także w pielęgnacji skóry niemowląt.

✔ olej konopny znajduje również zastosowanie jako dodatek do balsamów czy jako kosmetyk do olejowania włosów. Ekstrakt z konopi siewnej z racji działania owadobójczego wykorzystuje się do produkcji repelentów.


olej konopny w pielegnacji cery

Gdzie kupić?
Najlepiej jest wybierać olej konopny tłoczony na zimno, np. ten. Olej konopny po otwarciu należy przechowywać w lodówce. Jest zdatny do użycia przez 3 miesiące.


Podsumowując: Gorąco polecam wypróbowania oleju konopnego w pielęgnacji cery. Jego wielką zaletą jest bardzo dobre wchłanianie i ogólne korzystne działanie na skórę.

Słyszeliście o oleju konopnym w kosmetyce?


Helen G.
Loading...

15 Komentarze

  1. lukaszmakeup.blogspot.com pisze:

    używam na co dzień 🙂

  2. Emilia pisze:

    A jak z zapychaniem porów?

  3. Kaprysek pisze:

    Znam i nie był zły, ale liczylam na lepsze efekty

  4. kafkazmlekiem pisze:

    Nie słyszałam o nim,a tym bardziej o stosowaniu do jedzenia 😉 Może pomógłby na moją przesuszoną, swędzącą skórę nóg.

  5. JolaK pisze:

    Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam informacje o oleju konopnym, nie miałam go jeszcze, więc zwrócę uwagę na niego, gdy skończę obecnie używany olejek.

  6. agata pisze:

    Koloryt skóry pasowałoby mi poprawić 🙂

  7. Królowa Karo pisze:

    Wcześniej w ogóle go nie znałam, może się skuszę, chociaż nadchodzące upały i olej na twarzy jakoś mi trudno w wyobraźni pogodzić. Pewnie błędne przekonanie, ale tak mi w głowie siedzi.

  8. byCarol pisze:

    Nie słyszałam! Bardzo ciekawy produkt 🙂 Jeśli chodzi o oleje to na razie używałam arganowy i jojoba. Jedzie do mnie marchewkowy 😀

  9. Marzena T (Mania) pisze:

    Nie wiedziałam że olej konopny ma aż tyle właściwości 🙂 U mnie w ogrodzie sobie rośnie, co prawda nie ta słynna konopia ale jest 😛

  10. Patrycja pisze:

    a masz do polecenia jakiś olejek, który miałby działanie rozjaśniające? Mam sporo przebarwień potrądzikowych i nie mam już pomysłu czym z nimi walczyć 🙁

    • Helen G. pisze:

      Olej z pestek malin wykazuje lekkie działanie rozjaśniające, dodatkowo działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadom mnie o kolejnym komentarzu przez email. Możesz również subskrybować ten wpis bez komentowania.