Techniki nakładania podkładu na twarz
8 grudnia 2017
Dlaczego warto nosić czapkę zimą?
20 grudnia 2017

Olejek lawendowy – właściwości i zastosowanie

Lawenda to roślina przyjemnym aromacie oraz wszechstronnym działaniu. Większość osób lubi zapach lawendy. Działa on bowiem relaksująco. Olejek lawendowy o którym dziś mowa, jest doskonałym remedium na bezsenność i stres. Jako jeden z nielicznych olejków eterycznych oprócz olejku z drzewa herbacianego, olejek lawendowy można stosować bezpośrednio na skórę (punktowo np. na wypryski czy też przy lekkich oparzeniach słonecznych albo poparzeniach).

Olejek lawendowy to potężna moc w zwalczaniu bakterii i pasożytów. Działa on silniej od fenolu, krezolu i gwajakolu. Już w stężeniu 0,2% olejek lawendowy zabija bakterie gruźlicy, w stężeniu 4,5% bakterie tyfusu, zaś w stężeniu 5% – gronkowca i dyfterytu.

 

Co zawiera lawenda?

Lawenda (Lavandula officinalis) pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Jest rośliną powszechnie uprawianą w Polsce. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa lavare, co oznacza przemywać. W wierzeniach ludowym uważano, iż lawenda zapewnia ochronę przed demonami i złymi duchami. Olejek działa silniej jak suszone kwiaty (Flos Lavandulae).

Głównym składnikiem lawendy jest olejek eteryczny, octan linalolu (60%). Roślina ta zawiera także kumaryny, fitosterole, garbniki, związki trój terpenowe (kwas ursolowy), antocyjany, kwasy organiczne oraz związki mineralne.

 

Olejek lawendowy warto mieć w domu pod ręką z uwagi na jego uniwersalne i wszechstronne działanie.Kliknij, aby Tweetnąć



Działanie olejku lawendowego na skórę i narządy

▪antyseptyczne (odkażające)

▪antybakteryjne

▪przeciwgrzybicze

▪wiatropędne, hamuje nadmierny rozwój flory bakteryjnej jelit (niestrawność, wzdęcia i towarzyszące im bóle brzucha)

▪rozkurczowe

▪żółciotwórcze

▪moczopędne

▪słabe działanie napotne

▪przeciwpasożytnicze (zabija gronkowca i wszy)

▪owadobójcze (odstrasza mole, komary i inne szkodniki)

▪gojące i przeciwświądowe (łagodzi swędzenie skóry po ukłuciach insektów, stany zapalne skóry, poparzenia i oparzenia słoneczne)

▪znieczulające i antyreumatyczne (uśmierza bóle głowy, mięśni, nerwobóle, bóle miesiączkowe czy porodowe).



Działanie olejku lawendowego na psychikę

▪uspokajające i relaksujące (zmniejsza też nadpobudliwość u dzieci)

▪przeciwdepresyjne

▪nasenne

 

Napar z kwiatów lawendy: 1 łyżkę suszonych kwiatów lawendy zalać 1 ½ szklanki wrzątku i parzyć pod przykryciem 15 minut. Pić ½ szklanki 3 razy dziennie między posiłkami jako środek wiatropędny i żółciopędny lub po posiłkach jak środek uspokajający i rozkurczowy. Napar z lawendy jest skuteczny także w infekcjach pęcherza, działa bowiem moczopędnie.

 

ZASTOSOWANIE OLEJKU LAWENDOWEGO



Olejek lawendowy na nerwy i bezsenność

Lawenda jest jedną z najskuteczniejszych roślin łagodzącą stany nerwowości, lęku, depresji, objawów towarzyszących PMS (Zespół napięcia przedmiesiączkowego), menopauzy czy problemów z zasypianiem. Wyciąg z kwiatów lawendy jest składnikiem popularnych kropli Nervosol o działaniu uspokajającym.

Wystarczy zapuścić olejek lawendowy w kominku lub nanieść 2-3 krople na płatek kosmetyczny. W przypadku bezsenności bardzo dobrze sprawdza się skropienie poduszki (wystarczą 2 krople olejku) lub piżamy. Olejek lawendowy można również dodawać do kąpieli (również dzieci i niemowląt).

<< Zobacz też: Zioła na uspokojenie.

Olejek lawendowy na stany zapalne skóry i trądzik

Z racji silnego działania antyseptycznego i antybakteryjnego, olejek lawendowy świetnie sprawdza się w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, w tym także trądziku, grzybicy, egzemie, łuszczycy, opryszczce czy liszaju. Jako jeden z nielicznych olejków eterycznych można stosować go punktowo na zmianę skórną, gdyż nie wywołuje poparzeń. Chyba, że stosujemy na większą powierzchnię ciała, wówczas należy go rozcieńczyć z olejem bazowym. Olejek lawendowy wygładza skórę i łagodzi blizny potrądzikowe. Warto łączyć go z olejkiem do twarzy czy ciała lub dodawać 1-2 krople do porcji kremu.

 

Olejek lawendowy na przetłuszczające się włosy i łupież

Olejek lawendowy nie tylko działa przeciwłupieżowo ale też ogranicza produkcję gruczołów łojowych oraz przyspiesza porost włosów. Olejek lawendowy jest polecany zatem do włosów z tendencją do przetłuszczania i wypadania oraz z łupieżem. Można wlać 10-20 kropli do butelki z szamponem.

 

Olejek lawendowy na przeziębienie i grypę

Olejek lawendowy skutecznie łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych towarzyszące przeziębieniu, jak katar, kaszel, bóle zatok cz i do wcierań przeciwbólowych.

 

Olejek lawendowy na różne bóle

Olejek lawendowy za sprawą działania znieczulającego jest skuteczny w łagodzeniu wszelkich bólów, zwłaszcza reumatycznych, nerwobóli, bólów głowy, w łagodzeniu bólów miesiączkowych czy nawet porodowych. Wystarczy wymieszać 3-5 kropli olejku lawendowego z 1 łyżką oleju roślinnego (bazowego) i wcierać w chore miejsca. W przypadku bólów porodowych powinno się wcierać olejek lawendowy w dolną część pleców. Dzięki temu  nie tylko złagodzimy ból ale też przyspieszymy skurcze macicy i tym samym poród.



Olejek lawendowy na owady jako naturalny repelent

Olejek lawendowy skutecznie odstrasza mole i inne insekty (w tym komary). Łagodzi też skutki ukłuć, jak ból, swędzenie i pieczenie.

 

Olejek lawendowy na poparzenia i oparzenia słoneczne

Poparzone miejsca warto posmarować olejkiem lawendowym (nie musi być rozcieńczony, choć można dodać nieco wody). Działa on bowiem znieczulająco i przyspiesza gojenie skóry.

 

Olejek lawendowy na świerzb i wszy

Olejek lawendowy jest naturalnym środkiem w leczeniu wszawicy i świerzbu. Należy sporządzić płukankę do włosów 10 kropli na 0,5 l wody. Gnidy należy natomiast wyczesywać skrapiając kilkoma kroplami olejku grzebień.  

 

Olejek lawendowy na pachnące ubrania, ręczniki czy pościel

Olejek lawendowy nie tylko odkaża ale też nadaje tkaninom przyjemnego zapachu. Warto dodać 3-4 krople do prania.


<< Zobacz też: Olejek pichtowy.


Jak stosować olejek lawendowy (Oleum Lavandulae)?

masaż skóry: 3-5 kropli na 1 łyżkę oleju bazowego (np. olej z pestek winogron, olej migdałowy, olej słonecznikowy, oliwka dla dzieci).

dodawanie do balsamów, kremów, szamponów: 10 kropli na 100 ml płynu/preparatu, 5 kropli na 50 ml kremu.

kominek aromaterapeutyczny: 5-10 kropli.

kąpiel aromaterapeutyczna: 10-15 kropli na wannę wody o temp. około 45°C, czas kąpieli 20 minut.

skropienie poduszki, piżamy: 1-2 krople.

inhalacje: 5-10 kropli do garnka/miski z wrzącą wodą. Pochylić się i nakryć głowę ręcznikiem. Wdychać opary przez 5-10 minut.


Ważne aby olejek lawendowy, który kupujemy był naturalny, posiadał atest PZH oraz informację, że może być stosowany na skórę (został przebadane dermatologicznie). Czasem można natknąć się w sklepach na zwykłe olejki zapachowe, których nie można stosować na skórę ani wewnętrznie. Poniżej wybrałam sprawdzone produkty. Ostatni to olejek do masaży z dodatkiem olejku z lawendy.


1. Olejek lawendowy Optima Plus
2. Olejek lawendowy ETJA
3. Olejek lawendowy Profarm
4. Olejek lawendowy KEJ
5. Secret Soap, Olejek do ciała i masażu Lawendowy.


Przeciwwskazania do stosowania olejku lawendowego

▪ostre zapalenia żołądka, jelit i wyrostka robaczkowego

▪krwawienia z przewodu pokarmowego

▪choroba wrzodowa

▪schorzenia wątroby i nerek

▪ciąża i laktacja (tylko w przypadku doustnego zażywania) Kobiety w ciąży mogą stosować olejek lawendowy do masażu, jednakże nie powinny go nadużywać.

 

<< Zobacz też:
Olejki eteryczne w kosmetyce
Olejki eteryczne w medycynie



Lubicie olejek lawendowy? Zdarza się wam go czasem stosować?

Helen G.

 

Bibliografia:
notatki własne.
Marossi, Apteka dobrego samopoczucia, Ziołolecznictwo dla kobiet, Kraków 2008, s. 33-34, s.54.
Górnicka, Apteka Natury, Poradnik Zdrowie, Warszawa 2005, s.222- 225.
Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1989, s.221-223.
P. Ody, Wielki zielnik medyczny, Warszawa 1999.

loading...

6 Komentarze

  1. Basia napisał(a):

    Lubię zapach lawendy 🙂 Może nie na tyle, by się nim zachwycać i kupować lawendowe produkty, niemniej jednak jest dla mnie kojący 🙂

  2. Martyna Ewa napisał(a):

    Ja jakoś średnio lubię zapach lawendowy (kojarzy mi się z tymi kulkami na mole). Ciekawa jestem jak pachnie sam olejek 😉

  3. Ania napisał(a):

    Nie przepadam za lawendowym zapachem – mam z nim nieciekawe skojarzenia 😉

  4. Mój Mały Kawałek Nieba napisał(a):

    Lubię zapach lawendowy. Jest delikatny, a jednocześnie przyjemny. Ciekawe są właściwości olejku lawendowego. Zwłaszcza zainteresowało mnie dobre działanie na nerwy i bezsenność, trądzik oraz przetłuszczające się włosy, ponieważ sama mam z tym problem.

  5. Ewelina Serafińska napisał(a):

    Uwielbiam,każde olejki 😉 każde 😀

  6. Królowa Karo napisał(a):

    Kiedyś nie cierpiałam zapachu lawendy. Zmieniło się to z wiekiem. Teraz lawendę uwielbiam i w kosmetykach i w kominku zapachowym dla odprężenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadom mnie o kolejnym komentarzu przez email. Możesz również subskrybować ten wpis bez komentowania.