Syrop z czosnku, miodu i cytryny – remedium na jesienne infekcje
Maybelline, Master Drama Chromatics Khol Liner – kredka do oczu (Turquoise Vibe)
29 września 2013
Syrop z czosnku, miodu i cytryny – remedium na jesienne infekcje
Himalaya Herbals, Cocoa Butter Lip Balm – Balsam do ust intensywnie nawilżający z Masłem Kakaowym
3 października 2013

Syrop z czosnku, miodu i cytryny – remedium na jesienne infekcje

Syrop z czosnku, miodu i cytryny – remedium na jesienne infekcje
Jesień i zima to okres wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienie. Jestem zwolenniczką naturalnych i prostych rozwiązań, także w kwestii leczenia. W moim domu unikało się stosowania leków i antybiotyków, stanowiły one ostateczność. Chciałam się podzielić z wami starym przepisem zaczerpniętym z medycyny ludowej na podniesienie odporności – naturalny lek na infekcje wirusowe, mianowicie syrop z czosnku, miodu i cytryny. Warto przygotować go na początku jesieni, gdy częściej zaczynają dopadać nas infekcje wirusowe.

Syrop z czosnku, miodu i cytryny – remedium na jesienne infekcje



Syrop ten można stosować także profilaktycznie, a nawet zaleca się spożywać go nie tylko wtedy, kiedy przeziębienie rozłoży nas na łopatki. Gdy byłam dzieckiem mama robiła mnie i bratu taką miksturę, być może dlatego prawie w ogóle nie chorowaliśmy…



JAK DZIAŁA SYROP Z CZOSNKU, MIODU I CYTRYNY?


Syrop ten działa jak naturalny antybiotyk, podnosi odporność organizmu i skraca czas choroby, dostarcza również cennych witamin i mikroelementów. Czosnek działa silnie bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo. Cytryna dostarcza spore pokłady witaminy C, miód działa zaś ogólnie wzmacniająco.  Mikstura ta jest całkiem przyjemna w smaku, intensywny smak czosnku zostaje nieco złagodzony przez cytrynę i miód.



<<< Zobacz także: Woda z miodem.



SKŁADNIKI

Do przygotowania syropu Z czosnku, miodu i cytryny potrzebujemy trzech składników:

 3 cytryny, co dopowiada 1 szklance świeżo wyciśniętego soku.

10 ząbków czosnku (koniecznie polskiego – ma barwę różową, w smaku jest ostrzejszy od chińskiego. Można go kupić na straganach z warzywami, w warzywniakach i droższych marketach, główka kosztuje ok.3 zł. W dyskontach  króluje główni czosnek chiński – nieduży, koloru białego, znacznie tańszy od polskiego, poza tym jest szkodliwy.

♦ 1 szklankę dobrej jakości miodu (najlepiej jest kupować miód ze sprawdzonych polskich pasiek, polecam np. tutaj).


W hipermarketach często można spotkać wątpliwego pochodzenia miody z poza Unii Europejskiej – czyli najprawdopodobniej z Chin. Niedawno była afera, dotycząca miodu z Chin, który rzekomo miałby zawierać antybiotyki i inne dziwne substancje.  Nie wiadomo ile jest w tym prawdy, pewne jest że w Chinach wszystko produkuje się na masową skalę, więc kto wie… Jeśli miód jest podejrzanie tani, to radziłabym zachować ostrożność.

Dobór rodzaju miodu, to rzecz indywidualnego gustu. Mnie bardzo smakuje lipowy – polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych, działa napotnie, rozgrzewająco i kojąco, ułatwia zasypianie. Można oczywiście sięgnąć po klasyczny wielokwiatowy czy spadziowy. Smaczny jest też miód malinowy ale raczej rzadko spotykany. Spotkałam się też z przepisami, w których dodaje się również przegotowaną wodę. Mój syrop jest bardziej skoncentrowany.



JAK ZROBIĆ SYROP Z CZOSNKU, MIODU I CYTRYNY? – PRZEPIS KROK PO KROKU

 

Przygotowujemy słoik, można go wcześniej wyparzyć wrzątkiem.

Cytryny myjemy, kroimy na połówki. Następnie wyciskamy z nich sok (może zawierać też miąższ, pestki usuwamy). Sok przelewamy do słoika.

Czosnek obieramy i każdy ząbek przeciskamy przez praskę, dodajemy do soku z cytryn.

Odmierzamy szklankę miodu i przelewamy do słoika. Syrop dokładnie mieszamy. Niektórzy podgrzewają skrystalizowany miód – można to zrobić, tylko bardzo krótko. Należy pamiętać, że miód powyżej 45˚C traci swoje cenne właściwości, staje się jedynie cukrem.

Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na 3 doby. Po tym czasie mikstura nadaje się już do spożycia. Syrop może być przechowywany w lodówce kilka tygodni, dopóki go nie zużyjemy.


Syrop z czosnku, miodu i cytryny – remedium na jesienne infekcje

DAWKOWANIE



Dorośli
Profilaktycznie:  1 łyżkę dziennie.
W razie choroby: przyjmować 3 razy dziennie po1 łyżce.


Dzieci
Profilaktycznie: 1 łyżeczka dziennie
W razie choroby: 2-3 razy dziennie po1 łyżeczce.

 Syrop z czosnku, miodu i cytryny – remedium na jesienne infekcje


Polecam wam gorąco wypróbowanie syropu z czosnku, miodu i cytryny jako remedium na infekcje i choroby. Biorąc łyżkę syropu, nie połykam go od razu, tylko wpierw rozgryzam malutkie kawałeczki czosnku. Znacie ten przepis? Stosował ktoś z was taki syrop? Co sądzicie o takich naturalnych sposobach na wzmocnienie odporności organizmu?


Inne bardzo skuteczne domowe sposoby na podniesienie odporności, które polecam to
nalewka bursztynowa oraz nalewka propolisowa.



Helen G.

Loading...

68 Komentarze

  1. Avatar Helen pisze:

    Też zdrowo:)

  2. Avatar ...SZKATUŁKA... pisze:

    Najbardziej uwielbiam kanapki z margaryną,twarogiem i miodem :)

  3. Avatar Wera pisze:

    o świetnie, ja mam własny czosnek:)

  4. Avatar Green Woman pisze:

    czosnek lubiłam jeść kiedyś na chlebie ze smalcem, a w miodzie zawsze maczałam świeży i chrupiący chlebek… ;]

    O tym syropie słyszałam, ale nigdy nie miałam okazji spróbować

  5. Avatar Anna Modzelewska pisze:

    podejrzewam, że za ciekawie to on nie smakuje, ale co do jego zastosowania to na bank będziemy się czuli lepiej. Mi rodzice robili gotowane mleko z miodem i czosnkiem do picia jak byłam chora na grypę. Fujjj… taki był niedobry, ale pomógł – to najważniejsze! :)

  6. Avatar Kosmetykovo pisze:

    Moja babcia robi dokładnie to samo! Mam takiego syropku zawsze pod dostatkiem :) I muszę przyznać, on faktycznie działa! Ostatnie dwa lata odpuszczałam go sobie ze względu na smak, ale chyba jednak wrócę do niego z podkulonym ogonkiem :P

  7. Avatar Helen pisze:

    Też znam ten sposób z mlekiem, ja dodaję jeszcze trochę masła – wtedy dobrze nawilża śluzówkę gardła:) świetny stary sposób.

  8. Avatar jeke pisze:

    Przydałoby się zrobić taki miodek z czosnkiem, bo już drugi raz jestem przeziębiona odkąd zaczęła się jesień.

  9. Avatar Cherish your dreams pisze:

    dobrze wiedzieć:)

  10. Avatar Marzena T pisze:

    Naprawdę działa ! Moja mama go często robi :) Lepsze to niż jedzenie samego czosnku i popijanie go mlekiem….

  11. Avatar Michal Wisniewski pisze:

    i co z tego? co to za cenna informacja?

  12. Avatar Helen pisze:

    Chyba nie czytałeś posta, skoro zadajesz takie pytania.

  13. Avatar Ann pisze:

    Czosnek lubię jedynie jako przyprawę do potraw, syropu z niego pewnie bym nie wypiła, ale piję syrop z cebuli i osobno sok z cytryny z miodem :D

  14. Avatar Helen pisze:

    Znam syrop z cebuli, jest świetny na kaszel:)

  15. Avatar Sylwia Rodak pisze:

    Ja znam przepis na syropek z buraka z cukrem i stosowałam go już u moich dzieci. Jest pyszny, dzieciaki chętnie go piją a przy tym bardzo zdrowy i pomaga na kaszyl i chrypkę:) Buraka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy go do garnka, zasypujemy cukrem(pół szklanki) i gotujemy na malutkim ogniu do czasu aż zrobi się gęsty syrop. Przelewamy przez sitko, wlewając syrop do słoiczka. Syropek jak ostygnie już można spożywać. Pyszny i zdrowy:)

  16. Avatar Helen pisze:

    Zaciekawiłaś mnie Sylwio tym syropem z buraka. Piłam tylko kwas buraczany. Z chęcią wypróbuję Twój przepis.

  17. Avatar Anonimowy pisze:

    Ten jest bardzo skuteczny…..polecam. Tez robię ten syrop

  18. Avatar Helen G. pisze:

    Miło mi to słyszeć:)

  19. Avatar Anonimowy pisze:

    Moja mam też mi robiła mleko z czosnkiem i masłem pomagało.A syrop z miodu ,czosnku i cytryny super tez stosuje pomaga.Pozdrawiam

  20. Avatar Helen G. pisze:

    Nie słyszałam akurat o spirytusie ale niewielka jego ilość pewnie potęguje działanie.

  21. Avatar Anonimowy pisze:

    Skorzystałem. Przy oczekiwaniu 3 dni jadłem czosnek miód iccytryne w różnych postaciach i też poczułem sie lepiej. Ciekawostka, słyszałem że mój wujek dodaje do takiego syropu jeszcze trochę spirytusu jako składnik..

  22. Avatar Anonimowy pisze:

    Mnie podobny przepis podała doktorowa tylko że bez miodu i najpierw miałam odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 12godz,puźniej odcisnąć przez gaze i odcisnięty sok trzymać w loduwce w zakręconej butelce.

  23. Avatar Helen G. pisze:

    Cieszę się, że syrop pomaga:) Ja właśnie zrobiłam sobie wczoraj nową miksturkę:)

  24. Avatar Helen G. pisze:

    Sądzę, że warto dodać miód, bo wzmocni działanie syropu.

  25. Avatar Anonimowy pisze:

    My też pijemy od zeszłego roku ten syrop (właśnie świeża porcja stoi w lodówce), poza tym narobiłam syropów z kwiatu akacji, z czarnego bzu… te ostatnie podaję mojej 4-latce podobnie jak syrop z cebuli i odpukać w zeszłym roku była chora tylko 2 tygodnie a to spory sukces bo 2 lata temu wykorzystałam prawie całą opiekę a i jeszcze inne osoby z nią zostawały… ale wracając….mój tata przechodzi właśnie zapalenie płuc, we wtroek był u lekarza i mówił mu że pije ten syrop z czosnku, miodu i cytryny i został bardzo pochwalony przez lekarza :) i ma nie przestawać pić…. ktoś tu napisał, że smak nieciekawy pewnie… moim zdaniem bardzo fajnie smakuje miód "zabija" zapach czosnku i syropek jest przyjemnie słodko-kwaśny w smaku…

  26. Avatar Helen G. pisze:

    Trzy dni to czas, w którym składniki się ze sobą macerują ale jeśli nie masz czasu, to przyjmuj je od razu, możesz np. 2-3 razy dziennie pić pół szklanki wody z łyżeczką miodu i połówką cytryny, dodatkowo spożywać ze 2 ząbki czosnku na pieczywie. Życzę szybkiego powrotu do zdrowia:)

  27. Avatar Anonimowy pisze:

    dziekuje za przepis. 3 dni czekania? ja jestem chory teraz! i to juz 3 tydzien sie zaczyna… pytaniem jest czy mieszanie tych skladnikow oprocz posladzania smaku mikstury ma jakies inne walory? mozna przeciez kazdy ze skladnikow osobno zażywać… i tez powinny dzialac i jak to mowil moj znajomy z Afryki w brzuchu i tak sie wszystko wymiesza ;) jakie sa wasze doswiadczenia ze skladnikami osobno i bez czekania 3 dni?

  28. Avatar Anonimowy pisze:

    Ja również podaję ta miksture swoim chlopakom-6 i 3 latka,przeszkadzal im sam czosnek dlatego wzielam i odcisnelam go na sitku.-Czy syrop straci swoje wlasciwosci?

  29. Avatar Helen G. pisze:

    Na pewno trochę straci bez czosnku, bo to silny antyseptyk.

  30. Avatar Helen G. pisze:

    W przypadku tego syropu naturalnym konserwantem syropu jest czosnek, dlatego syrop może być przechowywany przez dłuższy czas w lodówce. A jak się robi syrop z samej cebuli, to prawda, że trzeba go zużyć w ciągu 2-3 dni. Syrop z cebuli jest typowo na kaszel, ten z miodu, czosnku i cytryny zaś jest ogólnie wzmacniający i można go pić profilaktycznie:)

  31. Avatar Anonimowy pisze:

    Witam, lepiej zrobić taki syrop bez cebuli ? Wszędzie jest syrop na odporność z dodatkiem cebuli. Słyszałam jednak że cebula i czosnek mają ten sam składnik antybiotyczny. Druga sprawa to taka, że w przepisach z dodatkiem cebuli syrop można trzymać jedynie do 3 dni i trzeba zrobić nowy, tu natomiast bez cebuli można przechowywać aż się zużyje

  32. Avatar czerwona filiżanka pisze:

    Chyba bym nie podołała do wewnątrz zastosować…

  33. Avatar Helen G. pisze:

    Jeśli przeszkadzają Ci cząstki czosnku, to możesz spróbować, jeśli Ci się uda, bo miód raczej gęsty.

  34. Avatar Anonimowy pisze:

    Czy można go przecedzić?

  35. Avatar Helen G. pisze:

    Czasem czosnek jest bardziej intensywny w smaku, to zależy od gatunku, tak bywa. Może spokojne dodać nieco wody i miodu.

  36. Avatar Anonimowy pisze:

    Witam, do swojego syropu chyba jednak dałam za dużo czosnku.. Spróbowałam po 3 dobach i chyba jednak jest za bardzo intensywny :/ Czy mogę teraz dodać jeszcze miodu? Nie wyszedł bardzo gesty bez problemu przecedziłam go przez sitko. W każdym bądź razie 6letni synek nie chce go pić. Czy mogę rozcieńczać go z wodą?

  37. Avatar Sylwia pisze:

    Syrop jest świetny, pamiętam go z dzieciństwa. Podobnie jak ten z cebuli serwowany na kaszel. Teraz oba robię dla swojego synka. W naturze siła :)

  38. Avatar Helen G. pisze:

    Myślę, że nie ma przeciwwskazań, ponieważ to są naturalne produkty, tylko może nie w tym samym czasie, tylko np. 1-2 godz. później.

  39. Avatar Anonimowy pisze:

    a czy taki syrop z czosnku mozna pic jednoczesnie z syropem z cebuli?czy to już bedzie jednak za duzo?

  40. Avatar Anonimowy pisze:

    Dziękuję za szybką odpowiedź.Zaraz biorę się za robienie syropków:)

  41. Avatar Anonimowy pisze:

    Wielkie dzięki za ten przepis.Zrobiłam i już po 4 dniach mogę swobodnie przełykać i kaszel znikł, a co najważniejsze obyło się bez antybiotyku.Naprawdę działa!!!

  42. Avatar Helen G. pisze:

    Cieszę się że syrop pomógł:-)

  43. Avatar Helen G. pisze:

    Myślę, że jak najbardziej. Syrop jest na bazie naturalnych składników. Jeśli nie jesteś uczulona na czosnek ani miód to nie ma obaw:-) lepszy taki syrop niż lek, który może zaszkodzić dziecku.

  44. Avatar Anonimowy pisze:

    Czy kobieta w ciąży bez problemu może spożywać taki syrop? Jestem w 3 msc i dopadło mnie jakieś okropne przeziębienie. A nic z domowej apteczki nie jest wskazane w moim stanie.

  45. Avatar Helen G. pisze:

    Nie ma za co:) Dużo zdrowia życzę:) Teraz póki co możesz pić wodę z cytryną i miodem oraz spożywać czosnek drobno posiekany na kanapkach:) – na pewno pomoże.

  46. Avatar Anonimowy pisze:

    Bardzo dziękuje za odpowiedź :) Dzisiaj przygotowałam sobie syropek i w piątek przyjmę już pierwsza dawkę. W aptece można niby kupić taki specjalny syrop dla kobiet w ciąży ale jednak wole naturalne metody:) Jeszcze raz bardzo dziękuję.

  47. Avatar Anonimowy pisze:

    Witam Helen, Twój przepis znałem wcześniej i już nie muszę potwierdzać jego skuteczności. Mój bardzo kochany 4-letni wnuczek, przynoszący regularnie z przedszkola infekcje, zmusił mnie do modyfikacji tej mikstury. Właśnie przygotowuję następną, zmodyfikowaną porcję dla malusiego:
    – do 1 szklanki soku z cytryny
    – 1 szklanka miodu /od pszczelarza, nie z supermarketu/
    – do tego 10 dużych ząbków czosnku przeprasowanego
    po wymieszaniu miksuję blenderem i dodaję…
    – 1/2 szklanki soku z ananasa /z sokowirówki, nie z puszki/
    – 1/2 szklanka naparu z 1 łyżeczki otartego tymianku /dodaję po schłodzeniu ze względu na miód/.
    Dla siebie jak wyżej, tyle że zamiast soku z ananasa, dodaję 1/2 szklanki spirytusu /profilaktycznie 1 łyżka tylko wieczorem.
    Ciebie pozdrawiam, wszystkim forumowiczom życzę dożo zdrowia.
    ZenPow

  48. Avatar Helen G. pisze:

    Świetny pomysł na ten dodatek szczególnie naparu z tymianku, bowiem działa on wykrztuśnie na drogi oddechowego oraz naturalny sok z ananasa:) Dodatek spirytusu robi zeń coś a'la nalewkę:) Pozdrawiam i również dużo zdrowia życzę:)

  49. Avatar Anonimowy pisze:

    A mnie zastanawia jedna rzecz. Zrobiłam ten syrop i wydaje mi się że za każdym razem (przy każdym otwarciu butelki) czuć że jest coraz bardziej sfermentowany. Czy to normalny objaw? Czy taki syrop może sobie trochę sfermentować?

  50. Avatar Helen G. pisze:

    Nie, nie powinien być sfermentowany. A czy syrop był przechowywany w lodówce? bo powinien.

  51. Avatar Helen G. pisze:

    To jakiś żart?

  52. Avatar Anonimowy pisze:

    Polecam syrop ze spermy kota z dodatkoem kału psiego i miodu z akacji

  53. Avatar Anonimowy pisze:

    witam pani Heleno właśnie przyżądziłem miksture dam znać za kilka dni czy jest ok jestem dobrej myśli sądząc po komentarzach

  54. Avatar Helen G. pisze:

    Mam nadzieję, że posmakuje. Najważniejsze aby działała:)

  55. Avatar Anonimowy pisze:

    Ile czasu maksymalnie można przechowywać syrop w lodówce? 2 tyg. czy dłużej?

  56. Avatar Helen G. pisze:

    Syrop przechowywany w lodówce tak szybko się nie psuje, może stać kilka tygodni, dopóki go nie zużyjemy. Mój stał chyba z 1,5 miesiąca i się nie zepsuł, w smaku był tak jak na początku. Myślę, że czosnek i niska temperatura go konserwuje.

  57. Avatar Anonimowy pisze:

    Nie to całkowicie poważnie. Tak podejrzewam. Nie dopatrzyłem się tu żadnej aluzji :)

  58. Avatar Helen G. pisze:

    No… raczej nie pamiętam, ale serdecznie dziękuję za komplement :) Miło mi, że tak myślisz:-) Pozdrawiam.

  59. Avatar Anonimowy pisze:

    Helen a pisał Ci ktoś że jesteś piekna?;)
    Pozdrawiam

  60. Avatar Helen G. pisze:

    Witam, Nie polecałabym dodawać do tego syropu cebuli, bo ona szybko się psuje, wydziela jakiś związek, który czyni ją szkodliwą. Syrop z cebuli polecam zajrzeć
    https://karodos.pl/syrop-z-cebuli-niezawodny-sposob-na-kaszel-i-przeziebienie/
    może być przechowywany tylko 2-3 dni. także w przypadku syropu lepiej dać tylko czosnek, który naturalnie konserwuje, cytrynę i miód. Syropu się nie przecedza, chyba że ktoś ma takie życzenie, bo pozostają w nim drobinki zmiażdżonego czosnku :) Syrop z cebuli, do którego dałam linka się akurat przecedza. Pozdrawiam.

  61. Avatar Anonimowy pisze:

    Witam, mam pytanie czy do tej miksturki można również dodać posiekaną cebulę ? Czy będzie można nadal przechowywać bardzo długo czy tylko kilka dni ? Jeżeli wytrzyma to czy ogólnie składniki przelewa się przez sitko aby powstał sam plyn/syrop czy należy spożywać wraz z zawartością tj. cebula , czosnek
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

  62. Avatar Anonimowy pisze:

    Tak, tak myśle ;) I czasami wchodzę na bloga tylko po to żeby sobie zerknąć ;)

  63. Avatar Anonimowy pisze:

    Witam. Osobiście cenie sobie naturalne właściwości czosnku. Od listopada 2014 roku po przeziębieniu, przynajmniej raz w tygodniu dodaje 3-4 ząbki czosnku głównie do pomidorów, czasami do kanapek do pracy. Od tamtej pory nie byłem przeziębiony, nie kaszle a na dodatek nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz bolała mnie głowa. Można się przyzwyczaić do smaku i zapachu czosnku. Mi bardzo posmakował i nie zrezygnuje z niego. Polecam zarówno w syropie jak i dodatek do posiłków. Naprawdę warto jadać to co natura sama nam daje a nie pchać w siebie setki tabletek z chemii tylko po to by nabijać kasą portfele producentów całego – przepraszam za wyrażenie – tego sztucznego gówna. Pozdrawiam.

  64. Avatar Helen G. pisze:

    Też jestem zwolenniczką naturalnych metod. Jadam czosnek regularnie. To prawda, że najlepsze i najskuteczniejsze są naturalne metody. Uważałabym tylko z tymi kanapkami z czosnkiem w pracy, bo zapach po ich zjedzeniu może być przykry dla innych. Pozdrawiam:)

  65. Avatar Anonimowy pisze:

    Ja też od tygodnia piję sok z czosnku,mam nadzieję że mnie uodporni:)przepis super!tylko ja nie rozcieńczam woda,sam czosnek,miód i sok z cytryny:)

  66. Avatar zula pisze:

    Domowe sposoby na pewno nie zaszkodzą, ale niestety przekonałam się, że takie leczenie infekcji bardzo długo trwa. Dlatego jednak jak jestem przeziębiona, to sięgam po syrop fosidal, bo jest przeciwzapalny i raz dwa rozprawia się z infekcją. Do tego też wzmacniam odporność organizmu acidolakiem, czyli dobrymi bakteriami. Koniecznie też trzeba się wygrzać dobrze, więc biorę pyralginę, kładę się do łóżka (czasami nawet z termoforem) i jak najwięcej śpię

    • Avatar Helen G. pisze:

      Taki syrop warto brać profilaktycznie przez dłuższy czas, wtedy zobaczymy efekty wzmocnionej odporności :-) Jak już pojawi się przeziębienie jest on tylko uzupełnieniem leków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadom mnie o kolejnym komentarzu przez email. Możesz również subskrybować ten wpis bez komentowania.