Ziaja, Tonik nagietkowy do twarzy
26 listopada 2011
Sposoby na cienie i worki pod oczami
2 grudnia 2011

Olej rycynowy

Ma wszechstronne i dobroczynne działanie na skórę, włosy i paznokcie oraz na zdrowie. Olej rycynowy pozyskuje się z nasion tropikalnego drzewa Riccinus communis, zwanego rącznikiem pospolitym. Olej ten przybiera postać gęstej, bezbarwnej bądź jasnożółtej cieczy o „oleistym” zapachu. Olejek rycynowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Z uwagi na działanie antybakteryjne stosuje się go w leczeniu chorób skóry: oparzeń, wrzodów,  liszaja, trądziku, kurzajek, prosaków, czyraków, zapaleniu powiek i rogówki, a także chorób pochwy i szyjki macicy. Olej rycynowy wygładza, odżywia i poprawia kondycję skóry.

olejek rycynowy



Często dodaje się  go do szminek, szamponów, odżywek do włosów i kremów. Olejek ten nadaje mydłom i kremom śnieżnobiały kolor. Olejek rycynowy jest  również powszechnie znanym w medycynie środkiem przeczyszczającym. Stosuje się go w leczeniu zaparć.  Olejek rycynowy jest gęsty i stosunkowo lepki. Wolno się wchłania.


Jak stosować olej rycynowy?

do włosów – jako składnik kompresu z żółtka na włosy. Niektórzy też wcierają odrobinę olejku w końcówki włosów, tylko musi to być naprawdę niewielka ilość, bo łatwo przesadzić i uzyskamy efekt tłustych strąków.


do wzmocnienia brwi i rzęs –  kilka razy w roku, jak widzę, że wypada mi więcej rzęs lub profilaktycznie – smaruję codziennie przez 3-4 tygodnie zużytą szczoteczką po tuszu do rzęs (oczywiście przedtem umytą) wieczorem przed snem, rano zaś zmywam mydłem lub mleczkiem. Po takiej kuracji najlepiej zrobić przerwę 1-2 miesiące.


<< Zobacz też: Wypadanie rzęs i ubytki w brwiach, co robić?


do wzmocnienia łamliwych, kruchych i rozdwajających się paznokci – są dwa sposoby: 1) wcieram olejek w płytkę paznokcia i masuję. Po 10 minutach wycieram chusteczką; 2) podgrzewam olejek (można dodać też odrobinę soku z cytryny), przelewam do miseczki i moczę paznokcie (można też całe dłonie) przez 10-15 minut. Następnie wycieram chusteczką. Olejek pięknie odżywia paznokcie, jednak ta kuracja wymaga czasu. Pierwsze efekty można zobaczyć po ok. 2-3 tygodniach codziennego stosowania.


przy zaparciach – jest bardzo skuteczny, lecz nie każdy jest w stanie się przemóc, by wypić 1-2 łyżki stołowe naraz tej obrzydliwej w smaku dla mnie cieczy. Ciężko ją przełknąć (jeśli ktoś pij kiedyś olej, to wie o co chodzi). Olej rycynowy jest gęsty, bez smaku i zapachu ale działa! Uwaga! Olejku rycynowego doustnie nie powinny stosować kobiety w ciąży ani osoby chorujące na niedrożność jelit.


do regeneracji szorstkich i popękanych pięt – wcieramy olejek w pięty, zakładamy bawełniane skarpetki i idziemy spać. Rano skóra powinna być znacznie wygładzona. Tak samo można postąpić z dłońmi. Olej rycynowy dodany w niewielkiej ilości do wanny z gorącą wodą odżywi i nawilży ciało. Możemy go też można wcierać w suchą skórę łokci czy kolan.


do mycia twarzy jako baza OCM – olej rycynowy stosuje się  w OCM (z j.ang. Oil cleaning method), czyli metodzie oczyszczania twarzy naturalnymi olejkami. Olejek rycynowy miesza się z olejem bazowym np. z olejem lnianym, oliwą z oliwek albo oliwką Hipp czy Babydream. Stosuje się następujące proporcje:

Cera sucha: 10% oleju rycynowego + 90% oleju bazowego
Cera normalna: 20% oleju rycynowego + 80% oleju bazowego
Cera tłusta: 30-40% oleju rycynowego + 60-70% oleju bazowego


do smarowania w przypadku prosaków na twarzy – Prosaki to małe białe grudkowate krostki, przypominające wyglądem ziarenko prosa. Najczęściej występują w miejscach występowania gruczołów łojowych. Olej rycynowy dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym kontroluje wydzielanie sebum i tym samym przyczynia się do  zmniejszenia prosaków. Należy codziennie smarować nim chore miejsca i poczekać do wchłonięcia. Jest to metoda długotrwała. Pierwsze efekty można zobaczyć po około miesiącu.


na rozstępy – regularnie wcierany w miejsca, gdzie pojawiły się rozstępy zmniejsza je. Warto stosować go podczas ciąży, zanim się one pojawią.


na bóle stawów i artretyzm – kompres z oleju rycynowego zmniejsza bóle stawów, mięśni oraz stany zapalne nerwów. Należy namoczyć kawałek bawełnianej lub flanelowej szmatki w oleju rycynowym i dokładnie odcisnąć. Następnie przyłożyć do bolącego miejsca i owinąć plastikową folią. Na tym warto umieścić termofor albo poduszkę elektryczną i pozostawić okład na godzinę. Zabieg powinno się przeprowadzać 2 x tydzień. 


Efekty stosowania oleju rycynowego

✔ regeneruje rozdwojone końcówki włosów

✔ odżywia i nabłyszcza włosy, a także lekko przyciemnia ich kolor

✔ odżywia rzęsy i brwi oraz zapobiega ich wypadaniu

✔ głęboko nawilża skórę (stymuluje produkcję kolagenu)

✔ wzmacnia łamliwe i rozdwojone paznokcie

✔ regeneruje i przywraca gładkość popękanym piętom, szorstkim dłoniom i łokciom

✔ działa antybakteryjnie; jest pomocny w leczeniu chorób skórnych jak trądzik, kurzajki, prosaki, liszaj, czyraki czy oparzenia słoneczne

✔ wygładza i odżywia skórę; dodany do kąpieli nawilża skórę




Sprawdzony organiczny olej rycynowy kupisz tutaj.


Helen G.
Loading...

5 Komentarze

  1. wizażownia pisze:

    Bardzo lubię ten olejek 🙂 też go stosuje na włosy, paznokcie i rzęsy 😀

  2. Ania pisze:

    też go lubię, jedyna wada to konsystencja, bo jest mega ciężki

  3. Tishak pisze:

    właśnie mi się kończy, muszę uzupełnić zapas 🙂

  4. Panna Pedantka pisze:

    Zgadzam się, olejek czyni cuda 🙂 Jednak nie można go stosować cały czas, po kuracji trzeba zrobić przerwę. U mnie po miesiącu stosowania, rzęsy miały go dość i zaczęły wypadać. Teraz używam go, gdy np się przerzedzą.

  5. Urszula pisze:

    Ciekawe wiadomości, na pewno wypróbuje olejek, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadom mnie o kolejnym komentarzu przez email. Możesz również subskrybować ten wpis bez komentowania.