Makeup Revolution, Vivid Baked Bronzer – opinia
16 grudnia 2018
Probiotyki ginekologiczne dla kobiet
15 stycznia 2019

Konserwanty naturalne w kosmetykach

Producenci kosmetyków coraz chętniej w swoich produktach sięgają po naturalne konserwanty. Uważa się je za bezpieczniejsze dla skóry i zdrowia. Konserwanty mają za zadanie konserwować dany produkt kosmetyczny, czyli przedłużać jego trwałość. Hamują rozwój grzybów i bakterii. Producenci kosmetyków określające swoje kosmetyki mianem „bez konserwantów”, dopuszczają się pewnego rodzaju nadużycia. Nie oznacza to, że takie kosmetyki są całkowicie pozbawione konserwantów. Nie zawierają co najwyżej syntetycznych konserwantów, jak np. parabeny, halogenki, pochodne mocznika czy formaldehydu.


Popularne konserwanty syntetyczne stosowane w przemyśle kosmetycznym nierzadko wywołują alergie, podrażnienia skóry i błoń śluzowych. Niektóre posądza się nawet o działanie rakotwórcze (parabeny, formaldehyd).


Zobacz teżkonserwanty w kosmetykach – na co uważać.



Kosmetyk aby był zdatny do użycia powinien być czysty mikrobiologicznie. Kosmetyki pozbawione środków konserwujących (zrobione w domu) zachowują świeżość przez 7-14 dni, pod warunkiem, że są przechowywane w lodówce i przygotowane w wysterylizowanym alkoholem pojemniku. Jeśli chcemy sami przygotowywać sobie kosmetyki domowe, wówczas najlepiej jest robić małe porcje. Kosmetyki naturalne zazwyczaj zawierają 95-99,8% składników pochodzenia naturalnego, reszta to substancje syntetyczne. Na ogół są pakowane w hermetyczne opakowania z pompką typu air less.

 

Konserwanty dozwolone w kosmetykach naturalnych  (posiadają certyfikat Ecocert)


Są to substancje pochodzenia naturalnego lub syntetycznego dopuszczone przez instytucje certyfikujące. Skutecznie hamują rozwój drobnoustrojów. Działają grzybo- i bakteriobójczo.

Olejki eteryczne jako konserwanty? Tak. Te o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych działają podobnie do konserwantów. Olejki eteryczne wchodzą także w skład kompozycji zapachowej kosmetyku.



✺ olejek lawendowy (Lavandulla  officinallis  Oil)

✺ olejek tymiankowy (Thymus vulgaris  Oil)

✺ olejek z szałwii muszkatołowej (Salvia  sclarea  Oil)

✺ olejek goździkowy (Syzgizum  aromaticum  Oil)

✺ olejek cynamonowy  (Cinnamomum  zeylanicum  Oil)

✺ olejek eukaliptusowy (Eucalyptus Globulus Oil)

✺ olejek z oczaru wirginijskiego (Hamamelis  virginiana Oil)

✺ olejek z drzewa herbacianego Tea Tree (Melaleuca alternifolia Oil)

✺ ekstrakty z niektórych roślin np. z grejpfruta (Citrus  grandis  Seed  Extract), rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis), nagietka lekarskiego (Calendula  officinalis Extract), z liści zielonej herbaty (Camellia  sinensis  Leaf  Extract), z kwiatu wiciokrzewu japońskiego (Lonicera japonica Flower Extract).

✺ Alkohol etylowy (Ethyl Alcohol, Alcohol) czyli spirytus retyfikowany. Pozyskuje się go w wyniku fermentacji roślin np. ziemniaki, kukurydza.

Alkohol denaturowy (Alcohol Denat.) – w większym stężeniu może podrażniać i wysuszać nadmiernie skórę. 

✺ Alkohol fenyloetylowy (Phenethyl Alcohol) – nie tylko hamuje rozwój baterii ale także wykazuje działanie nawilżające.

✺ Alkohol benzylowy (Benzyl Alcohol) – należy do alkoholi aromatycznych (imituje zapach jaśminu, hiacyntu i róży). Alkohol benzylowy skutecznie hamuje rozwój mikroorganizmów.

✺ Kwas cytrynowy (Citric Acid) – występuje naturalne w owocach, choć może być pozyskiwany także syntetycznie.

✺ Kwas dehydrooctowy (DHA) – hamuje rozwój grzybów, za to działa słabo antybakteryjnie.

✺ Kwas salicylowy (Salicylic Acid) – znajduje się w owocach, warzywach i  niektórych ziołach. Kwas salicylowy działa przeciwgrzybiczo.  Może być stosowany w kosmetykach powyżej 3.roku życia.

 Sorbinian potasu (Potassium Sorbate) – substancja ta jest pozyskiwana z owoców jarzębiny.

✺ Kwas sorbowy (Sorbic Acid) – hamuje rozwój grzybów i pleśni.

✺ Kwas benzoesowy (Acidum Benzoicum) – odznacza się niskim poziomem toksyczności oraz słabym działaniem drażniącym. Kwas benzoesowy zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży. Stosuje się go także jako konserwant żywności.

✺ Benzoesan sodu (Soium Benzoate) – występuje naturalnie w niektórych owocach jak śliwki, jabłka, borówki czy żurawina.

Witamina E (Tocopherol, Tocopheryl Acetate) – witamina E przedłuża trwałość kosmetyku. Jest naturalnym konserwantem fazy tłuszczowej w emulsjach.

✺ Glikole (np. Propylene Glycol, Pentylene Glycol)  – w wyższych stężeniach wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe, w niższych zaś działają nawilżająco i nadaje kosmetykom właściwą konsystencję.

 

Konserwanty syntetyczne kontra naturalne

Naturalne substancje konserwujące charakteryzują się nieco węższym zakresem działania od syntetycznych konserwantów.  Są też uznawane za bezpieczniejsze dla zdrowia. Pamiętajmy jednak, że olejki eteryczne także czasem mogą uczulać. Jakie kosmetyki zatem wybierać? Najlepiej takie, które mają krótkie składy. Sądzę, że zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem będą kosmetyki naturalne.


<< Zobacz też: Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu).



Helen G.

Loading...

2 Komentarze

  1. Marzena T (Mania) pisze:

    Naprawdę bardzo przydatny wpis, taka wiedza jest przydatna 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadom mnie o kolejnym komentarzu przez email. Możesz również subskrybować ten wpis bez komentowania.