Karodos
  • Home
  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Kontakt
No Result
View All Result
Karodos
  • Home
  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Kontakt
No Result
View All Result
Karodos
No Result
View All Result

Szkodliwość słodzików w żywności

5 lipca 2017
kategoria: Zdrowie
Długość tekstu: 8 min
A A
10
Share on FacebookShare on TwitterShare on PinterestShare on Twitter
Powszechnie wiadomo o szkodliwym wpływie rafinowanego cukru na zdrowie. W wielu produktach żywnościowych, zwłaszcza tych uznawanych za dietetyczne, coraz częściej zastępuje się go sztucznymi słodzikami. Czy ta zamiana jest jednak bezpieczna dla naszego zdrowia? Okazuje się, że niekoniecznie. Słodziki, zwłaszcza te syntetyczne budzą wiele kontrowersji. Nic dziwnego, bowiem odkąd zaczęto masowo dodawać je do żywności, wzrosła jednocześnie liczba zachorowań na wiele chorób, w tym na nowotwory, cukrzycę czy otyłość.
slodziki


Pomimo skutków ubocznych, słodziki syntetyczne wciąż są usilnie propagowane jako bezpieczna alternatywa dla cukru. Dodaje się je do wielu produktów, także tych dietetycznych tzw. light. Słodzi się nimi m in. napoje, przetwory mleczarskie, gumy do żucia (również niestety te dla dzieci), konfitury owocowe czy wyroby cukiernicze. Sztuczne słodziki są ponadto wykorzystywane w przemyśle farmaceutycznym do produkcji chociażby tabletek do ssania na gardło, witamin musujących, syropów, leków dla diabetyków itp. Za „słodzikowym” biznesem stoją ogromne zyski, więc wielkie koncerny nigdy z nich nie zrezygnują, choćby były szkodliwe dla zdrowia ludzi.

Słodziki znalazły szerokie zastosowanie w produktach dietetycznych. Pozbawione niemal kalorii, miały być doskonałą alternatywą dla osób odchudzających się oraz diabetyków. Niestety badania epidemiologiczne wskazują na to, iż słodziki pomimo, że prawie nie zawierają kalorii, zwiększają apetyt i co najgorsza sprzyjają tyciu! Jest to związane z silniejszą aktywacją ośrodka nagrody w mózgu, jak w przypadku cukru. Ponadto ich długotrwałe stosowanie prowadzi do cukrzycy. Paradoks polega na tym, że diabetycy właśnie stosują wyłącznie słodziki, by unikać spożywania cukru. Błędne koło.


Słodziki syntetyczne takie jak aspartam, acesulfam K, sacharyna, cyklaminiany podejrzewa się o działanie rakotwórcze. Niektóre słodziki stosowane z kolei w na nadmiarze (mannitol, sorbitol, laktitol) mogą wywołać biegunki. Słodziki są zwykle tanie, doskonale zastępują cukier i są praktycznie pozbawione kalorii. Czy są dla nas bezpieczne? W większości niestety nie. Choć znajda się wyjątki.


▐ Słodziki syntetyczne (sztuczne)

  • aspartam E951
  • acesulfam K E950
  • cyklaminiany (sodu, potasu i wapnia; cyklamat) E952
  • sacharyna E954
  • sukraloza E955
  • sól aspartamowo-acesulfanowa E962
  • neohesperydyna DC E959
  • izomalt E953
  • neotam E961

Za najbardziej szkodliwe uznaje się słodziki syntetyczne, szczególnie aspartam i acesulfam K i neotam. Są bowiem podejrzewane o działanie rakotwórcze. Słodziki te są znacznie tańsze w produkcji od cukru, praktycznie nie dają żadnej wartości energetycznej i są 200-400 razy słodsze. W Stanach Zjednoczonych aspartam wprowadzono do obrotu w 1983 roku. Po dwóch latach zanotowano niepokojący wzrost zachorowalności na raka mózgu o 10%, na cukrzycę o 30%, zaś chłoniaka o 60%. Aspartam jest uznawany przez wielu naukowców za neurotoksynę, ponieważ składa się trzech szkodliwych związków: fenyloalaniny, kwasu asparaginowego i metanolu. Zaburza syntezę białek, przewodzenie impulsów w synapsach oraz strukturę DNA.

Aspartam jest znany również pod nazwą handlową Nutra Sweet, Crystal Night, Spoonful albo Equal. Związek ten może powodować szereg objawów ubocznych związanych z jego nadmiernym spożywaniem. Do najczęstszych należą m in.: chroniczne bóle głowy, agresja, zmęczenie, nudności, wysypki, przybieranie na wadze, szumy uszne, bóle stawów czy bezsenność. Objawy mogą wystąpić już po wypiciu litrowego napoju słodzonego aspartamem.

Aspartam wykazuje zdolność kumulowania się w organizmie oraz może wywołać wiele chorób np. raka mózgu, stwardnienie rozsiane, zaburzenia emocjonalne, epilepsję, cukrzycę, chorobę Alzheimera czy powstawanie wad wrodzonych u dzieci.  Podobna rzecz ma się z acesulfamem K, który jest także podejrzewany uszkodzenia struktury DNA. Może powodować bóle głowy, nadpobudliwość czy choroby układu oddechowego.

Aspartam pomimo wielu kontrowersji, został oficjalnie uznany przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa (European Food Safety Authority) za bezpieczny dla zdrowia. Dopuszczono go do użytku w ponad 90 krajach. Aspartamu bezwzględnie powinny unikać kobiety ciężarne a także chorzy na fenyloketonurię. Aspartam często podaje się razem acesulfamem K jako sól aspartamowo-acesulfanową. Związek ten daje szybciej daje słodki smak, dlatego w produktach żywnościowych można użyć mniej. Neotam jest z kolei chemicznym odpowiednikiem aspartamu, różni się jedynie dodatkiem 3-demitybutylu.

Słodzik ten został wprowadzony przez amerykańską firmę Monsanto. Jest aż 13 000 razy słodszy od cukru!  Stosuje się w tak małych ilościach, że FDA nie ma obowiązku umieszczania tego związku na etykietach produktów spożywczych. A jeśli już podaje, to pod określeniem „naturalne dodatki smakowe”. Neotam jest dodawany do płatków śniadaniowych, wyrobów cukierniczych, gum do żucia i napojów bezalkoholowych.


Sacharyna jest ok.300-500 razy słodsza od cukru. Stosuje się ją razem z innymi słodzikami jak cyklaminiany, aby pozbyć się jej charakterystycznego gorzkawo-metalicznego posmaku w ustach. Naukowcy kanadyjscy dowiedli, iż nadmierne spożywanie sacharyny może zwiększa ryzyko raka pęcherza u szczurów płci męskiej. Niegdyś sacharyna była wycofana z produktów polskich. Unia Europejska jednakże dopuszcza ten słodzik do obrotu w żywności. Jako że Polska należy do krajów UE, znów można dodawać sacharynę do żywności.


Cyklaminiany (sodu i potasu) są uważane za silne alergeny. Podejrzewa się je o działanie rakotwórcze. W latach 70. XX wieku cyklaminian sodu wycofano z wielu krajów na świecie. Ostatecznie uznano go za rzekomo nieszkodliwy związek. Sukraloza została początkowo opracowana jako pestycyd. Kiedy jednak okazało się, że jest bardzo słodka, zaczęto wykorzystywać ją w produkcji żywności. Związek ten rozkłada się na toksyczne chloroglukozę i chlorofruktozę. Neohesperydyna jest ok. 400-600 razy słodsza od cukru. Dodaje się ją do napojów bezalkoholowych, kremów do smarowania pieczywa, dżemów czy suplementów diety. Neohesperydyna jest uznawana za nieszkodliwy słodzik syntetyczny. Izomalt nazywany palatinitem, oprócz słodzika pełni funkcje przeciwzbrylające. Jest często dodawany do produktów dietetycznych. Izomalt sprzyja fermentacji pokarmu w jelicie cienkim, powodując zaburzenia gazy, wzdęcia i biegunki.

slodziki

▐ Słodziki półsyntetyczne, tzw. poliole (alkohole cukrowe)

  • mannitol E421
  • sorbitol E420
  • ksylitol E 967
  • erytrol E968
  • maltitol E965
  • laktitol E966
Są też słodziki uznawane za stosunkowo bezpieczne a nawet mające działanie prozdrowotne. Są to słodziki półsyntetyczne, czyli poliole (alkohole cukrowe). Jednym z nich jest ksylitol, który pozyskuje się z kory brzozy. Stąd często określa się go cukrem brzozowym. Ksylitol wykazuje działanie bakteriobójcze, wzmacniające odporność, ułatwia przyswajanie wapnia a także przeciwdziała próchnicy. Jest 40% razy mniej kaloryczny od cukru oraz ma 14-krotnie niższy indeks glikemiczny. Maltitol pozyskuje się z maltozy znajdującej się w ziarnach zbóż np. w kukurydzy.

Erytrol (Erytrytol) występuje natomiast niektórych owocach (np. w winogronach, gruszkach), a także w grzybach i owocach morza. Jest bezpiecznym słodzikiem dla diabetyków. Erytrol wzmacnia odporność i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Sorbitol występuje naturalnie niektórych owocach (np. śliwki, gruszki, jabłka, morele). Jest często dodawany do produktów spożywczych przeznaczonych dla cukrzyków. Jednakże w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający oraz wzdęcia. Żywności z sorbitolem nie powinno się podawać dzieciom poniżej 1. roku życia, gdyż może wywołać ostre biegunki.

Mannitol oprócz tego iż jest słodzikiem, znalazł zastosowanie również w medycynie jako środek podawany dożylnie w skąpomoczu i zatruciach nerek. Występuje naturalnie w oliwkach oraz w figach. Jest w 90% słodki jak cukier oraz dwa razy mniej od niego kaloryczny (2,1 kcal/g) Spożyty w nadmiarze może wywoływać biegunki, mdłości i wymioty. Laktitol z kolei pozyskuje się laktozy pochodzącej z serwatki. Słodzik ten powszechny w wielu wyrobach cukierniczych, jest uznawany za w miarę bezpieczny. W nadmiarze może jednak wywołać efekt przeczyszczający.

▐ Słodziki pochodzenia naturalnego

  • taumatyna E957

Na koniec chciałam wspomnieć o taumatynie, białku naturalnie występującym w owocach tropikalnej rośliny Thaumatococcus daniellii. Co ciekawe substancja ta jest ok.2,5 tys. razy słodsza od cukru, co plasuję taumatynę jako najsłodszy słodzik pochodzenia naturalnego. Taumatyna jest popularna w Japonii. W Polsce  została dopuszczona do obrotu w 1988 roku jako substancja bezpieczna dla zdrowia. Jest związkiem całkowicie trawionym przez człowieka. Odznacza się także niską kalorycznością 4 kcal/1g. Słodki smak taumatyny pojawia się  z około 15-sekundowym opóźnieniem i utrzymuje się dość długo przez około 30-60 minut. Taumatynę dodaje się ciastek, napojów, soków, lodów oraz leków.  


Podsumowując: Jeśli zależy nam na zdrowiu i szczupłej sylwetce, powinniśmy unikać sztucznych słodzików oraz wszelkich napojów dietetycznych z ich zawartością jak ognia. Najzdrowiej byłoby w ogóle nie słodzić, cukru zaś używać w minimalnych ilościach. Unikałabym szczególnie produktów dosładzanych, jak np. napoje i gumy do żucia (co najwyżej sięgać po nie od wielkiego dzwona).

Mniejszym złem będzie wybieranie napoje i żywność dosładzaną cukrem, jak syntetycznymi słodzikami typu aspartam, acesulfam K, neotam, sukralozą, cyklaminianami czy sacharyną, pod warunkiem, że zachowamy umiar w dostarczaniu cukru. Wybierzmy słodziki pochodzenia naturalnego (np. miód), półsyntetyczne (poliole), jak ksylitol albo erytrol (ksylitol i erytrol mogą być spożywane przez cukrzyków) albo pochodzenia naturalnego – taumatynę. Zainteresowanych odsyłam do wpisu czym słodzić zamiast cukru.


Helen

Bibliografia
  • https://www.scientificamerican.com/article/how-artificial-sweeteners-may-cause-us-to-eat-more/
  • https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/08/21/breakthrough-cases-and-vaccine-passports.aspx
  • https://akademiawitalnosci.pl/czego-mozesz-nie-wiedziec-o-slodzikach/
  • Qing Yang, Gain weight by “going diet?”Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings, Yale Journal of Biology and Medicine, 2010, 83(2), 101-108.
  • Sara N. Bleich, Julia A. Wolfson, Sienna Vine and Y. Claire Wang, Diet Beverage Consumption and Caloric Intake Among US Adults Overall and by Body Weight, American Journal of Public Health, 2014.
  • https://ktociewyleczy.pl/wiedza/problemy-zdrowotne/zaburzenia-hormonalne/nadwaga-i-otylosc/4007-dlaczego-napoje-light-i-sztuczne-slodziki-sa-tuczace
  • Dwumiesięcznik Nexus nr2  (2/1998), Gorzka prawda o sztucznych słodzikach.

 

Poprzedni wpis

Nivea Hairmilk, Mleczna odżywka do włosów normalnych

Następny wpis

Domowe peelingi do twarzy i ciała

Powiązane Wpisy

Krople na suche oczy bez konserwantów
Zdrowie

Krople na suche oczy bez konserwantów

8 stycznia 2022
Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę
Zdrowie

Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

14 listopada 2021
Domowe sposoby na BEZSENNOŚĆ
Zdrowie

Domowe sposoby na BEZSENNOŚĆ

7 sierpnia 2021
Jedzenie surowego jajka
Zdrowie

Jedzenie surowego jajka

29 listopada 2020
Olej CBD z nasion konopi - opinia
Zdrowie

Olej CBD z nasion konopi – opinia

7 listopada 2020
MSM - siarka organiczna na stawy
Zdrowie

MSM – siarka organiczna na stawy

18 października 2020

Komentarze 10

  1. Avatar Marzena T (Mania) says:
    6 lat temu

    Musze przyznać, że wpis bardzo przydatny 🙂 Słodzików nie lubię a ksyciolu nie używałam i przyznam że zachęciłaś mnie by spróbować

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      6 lat temu

      Dziękuję za miłe słowa:) Polecam ci ksylitol. Sama często używam go w kuchni:)

      Odpowiedz
  2. Avatar Ewelina Serafińska says:
    6 lat temu

    a ja tak słodkie lubie ;-( ehh

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      6 lat temu

      Kto nie lubi słodkiego smaku… 🙂

      Odpowiedz
  3. Avatar Asia says:
    6 lat temu

    Nigdy nie używałam słodzików.

    Odpowiedz
  4. Avatar Ania says:
    6 lat temu

    Ja będąc na diecie używałam stevię, ale teraz tylko cukier lub miód 🙂

    Odpowiedz
  5. Avatar Basia says:
    6 lat temu

    Ciężko wyeliminować słodziki z żywności, którą spożywamy, ale do herbaty ich nie używam. Dla mnie nadają okropny posmak, poza tym, że są tak szkodliwe.

    Odpowiedz
  6. Avatar agata says:
    6 lat temu

    Słodzików nie używam 🙂 cukier trzcinowy jedynie 🙂

    Odpowiedz
  7. Avatar Królowa Karo says:
    6 lat temu

    To trochę tak jak z margaryną. Miała być zdrowsza od masła, a finalnie okazało się, że to właśnie masło jest zdrowsze i się do niego wraca.

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      6 lat temu

      Trochę tak…

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

No Result
View All Result
  • Popularne
  • Komentarze
  • Najnowsze
Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

14 listopada 2021
Woda utleniona i jej szerokie zastosowanie

Woda utleniona i jej szerokie zastosowanie

21 sierpnia 2017
Prozdrowotne rośliny doniczkowe, które warto mieć w domu

Prozdrowotne rośliny doniczkowe, które warto mieć w domu

1 lutego 2017
Retimax 1500 - najlepsza maść z witaminą A

Retimax 1500 – najlepsza maść z witaminą A

26 stycznia 2018
Maść VitA Pos pod oczy na zmarszczki

Maść VitA Pos pod oczy na zmarszczki

23 stycznia 2021
Cała prawda o formaldehydzie w odżywkach i lakierach do paznokci

Cała prawda o formaldehydzie w odżywkach i lakierach do paznokci

142
Dobre i popularne maści na trądzik

Dobre i popularne maści na trądzik

126
Maseczka z sody oczyszczonej

Maseczka z sody oczyszczonej

115
Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu)

Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu)

97
Mit o szkodliwości mycia twarzy mydłem

Mit o szkodliwości mycia twarzy mydłem

80
Ava, Aktywator młodości, Kolagen Morski 100% – opinia

Ava, Aktywator młodości, Kolagen Morski 100% – opinia

27 listopada 2022
Podkłady mineralne kryjący i matujący Annabelle Minerals opinia

Podkłady mineralne kryjący i matujący Annabelle Minerals opinia

25 września 2022
Woda toaletowa Moschino Cheap&Chic - opinia

Woda toaletowa Moschino Cheap&Chic – opinia

8 maja 2022
Serum Anti-Age Bio Agadir z olejem z opuncji – opinia

Serum Anti-Age Bio Agadir z olejem z opuncji – opinia

27 lutego 2022
Krople na suche oczy bez konserwantów

Krople na suche oczy bez konserwantów

8 stycznia 2022

Kategorie

  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Home
  • Kontakt

Copyright Karodos.pl © 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No Result
View All Result
  • Home
  • Kontakt

Copyright Karodos.pl © 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuj Dowiedz się więcej
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT