Pogoń za kosmetykiem idealnym
18 listopada 2015
Wzmacniamy, włosy, skórę i paznokcie – Kuracja Merz Spezial Dragees
24 listopada 2015

Olej z czarnuszki – naturalny kosmetyk do cery problemowej

Wykazuje dobroczynne właściwości na skórę, zwłaszcza na problemową. Olej z czarnuszki korzystnie też wpływa na zdrowie. Podobno właśnie olej i nasiona czarnuszki znajdowały się w grobowcu Tutanchamona. Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) zwana też czarnym kuminem albo czarnym sezamem, to roślina z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z terenów zachodniej Azji. Można ją spotkać dziko rosnącą w rejonie Basenu Morza Śródziemnego. Uprawiana jest także w Egipcie, Indiach oraz na Bliskim Wschodzie. Jest przyprawą znaną od wieków. 


olej z czarnuszki kosmetyk do cery problemowej



Moja pielęgnacja twarzy uległa sporej zmianie, odkąd poznałam moc naturalnych olejów. Żałuję, że wcześniej, kiedy byłam nastolatką borykającą się z trądzikiem, nikt nie doradził mi, aby sięgnąć właśnie po olejki. Przetestowałam wiele preparatów, które najczęściej dawały mizerne rezultaty.  Obecnie stan mojej cery poprawił się głównie dzięki olejom, stosowaniu naturalnych mydeł oraz zbilansowanej diecie.

Mama zawsze pocieszała mnie, że problemy z cerą przechodzą z wiekiem. Myślę, że nie do końca jest to prawda. U jednych tak, a u innych niekoniecznie. Owszem stabilizuje się poziom hormonów w organizmie, lecz na stan naszej skóry ma wpływ szereg wielu czynników jak m in. dieta, stres czy odpowiednia pielęgnacja (ograniczenie ilości stosowanych kosmetyków, kosmetyki z minimalną ilością konserwantów itd.). Obserwuję wiele osób, które także w wieku dojrzałym mają kłopoty ze skórą.


Skład oleju z czarnuszki

◇35-45% tłuszczy, w tym kwasy omega-3 i omega-6
◇35%  węglowodanów
◇ 20% białka
◇ do 1,5% olejków eterycznych (karwon, cymen, d-limonen) – działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
◇ garbniki
◇ enzymy
◇ fitosterole (beta-stosterol, stigmasterol) – obniżają poziom cholesterolu we krwi.
◇ nigellina – działa przeciwskurczowo.
◇ damasceina (alkaloid)
◇ tymochinon – naturalny przeciwutleniacz o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, porównywalnym do działania aspiryny w dawce 100 mg/kg masy ciała.
◇melantyna – naturalny pestycyd o silnych właściwościach oczyszczających, niszczący pasożyty. Oczyszcza jelita i korzystnie wpływa na apetyt. W dużych dawkach wykazuje działanie toksyczne, dlatego nie powinno się nadmiernie spożywać czarnuszki bądź oleju tej rośliny.
◇ prostaglandyna E1 – działa przeciwalergicznie, obniża ciśnienie krwi, reguluje funkcje mózgu.
◇ witaminy (B1,B2, B3, E)
◇ pierwiastki (żelazo, potas, selen)



Olej z czarnuszki – naturalny kosmetyk dla skóry problemowej

Czytając pozytywne opinie o oleju z czarnuszki w pielęgnacji skóry, przede wszystkim właśnie pod tym kątem chciałam go przetestować. I nie zawiodłam się. Rzeczywiście działa !!!. Wyleczyłam nim zapchane pory po nowym podkładzie. Olej z czarnuszki używam wyłącznie na noc, zamiast kremu. Jest stosunkowo lekki, dobrze się wchłania, lekko natłuszcza. Zapach? Korzenny. Nie jest może za ciekawy ale na szczęście czuję go tylko przez kilkanaście minut. Olej z czarnuszki jest polecany zarówno dla cery suchej, dojrzałej (zawiera antyoksydanty, przez to działa przeciwzmarszczkowo), jak i tłustej oraz trądzikowej.  


Potwierdzam jego przeciwzapalne działanie oleju z czarnuszki na skórę. Zawarty w nim tymochinon o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym to jednak nie brednie. Olej z czarnuszki doskonale oczyszcza pory, wygładza, nawilża i regeneruje. Działa podobnie do oleju z wiesiołka. Jeśli borykacie się z trądzikiem, wysypką, świądem skóry, polecam sięgnąć właśnie po olej z czarnuszki. Nie zawiedziecie się. Używam go od miesiąca i widzę wyraźną poprawę stanu cery. Olej z czarnuszki po otwarciu należy przechowywać w lodówce przez 3 miesiące od otwarcia.



olej z czarnuszki kosmetyk do cery problemowej


Działanie wewnętrzne oleju z czarnuszki


Czarnuszka siewna wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwbólowe, uspokajające, wiatropędne, usuwające wzdęcia i niestrawność, wykrztuśne, mlekopędne. Działa też przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, przeciwrobaczo (niszczy robaki jelitowe) oraz przeciwnowotworowo. Wspomaga układ odpornościowy i pokarmowy. Reguluje ciśnienie i poziom glukozy we krwi.


Olej z czarnuszki w smaku jest gorzkawy z lekko pikantną korzenną nutą. Mnie niespecjalnie przypadł do gustu. Dlatego wolałam stosować go w pielęgnacji twarzy. Olej ten powinien być używany wyłącznie na zimno do sałatek, twarogu czy zimnych przekąsek.  Zalecane dzienne spożycie dla osób dorosłych to 1 łyżeczka dwa razy dziennie, zaś w przypadku dzieci ¼ łyżeczki dwa razy dziennie.


Czarnuszkę w postaci oleju, przyprawy czy naparu stosuje się w leczeniu:

✓astmy
✓ problemów skórnych (grzybica, trądzik, łupież, AZS, liszaj)
✓ bólach menstruacyjnych oraz PMS (napięcie przedmiesiączkowe)
✓ cukrzycy
✓ miażdżycy
✓ niestrawności, wzdęciach, żółtaczce
✓ pasożytów jelitowych
✓ zaparć
✓ kolek niemowlęcych
✓ przewlekłego zmęczenia
✓ kaszlu, przeziębienia i grypy
✓ bólów głowy
✓ reumatyzmu



Przeciwwskazania
Olej z czarnuszki nie powinien być stosowany wewnętrznie przez kobiety w ciąży z uwagi na ryzyko skurczów macicy oraz u osób z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym).


olej z czarnuszki kosmetyk do cery problemowej



Gdzie kupić?
Naturalny, nieoczyszczony, niefiltrowany olej z czarnuszki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Ze swojej strony polecam olej z czarnuszki Olini. Bardzo dobry i dużo tańszy jest także olej z czarnuszki Nacomi [klik].


Podsumowując: Olej z czarnuszki to skuteczny i przede wszystkim naturalny kosmetyk w szczególności do cery problemowej. Sprawdzi się w przypadku trądziku, wysypki czy nawet grzybicy. Polecany jest także na problemy z łupieżem, które na szczęście są mi obce. Olej ten to również bogate źródło cennych kwasów tłuszczowych oraz innych związków niezbędnych dla zachowania zdrowia i witalności.


Mieliście styczność z olejem z czarnuszki? Jakie są wasze wrażenia? Co o nim sądzicie?



<<< Zobacz także: Olej z rokitnika na twarz i włosy.



Helen G.


Bibliografia:
https://olini.pl/kategoria/oleje/olej-z-czarnuszki-olini
http://www.przyprawowy.pl/czarnuszka.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czarnuszka_siewna
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html

32 Komentarze

  1. Avatar Monetka M pisze:

    Nie słyszałam nigdy o oleju z czarnuszki :)

  2. Avatar agneska pisze pisze:

    Mam go i jest swietny, gdy tylko zaczyna cod sie dziac na mojej twarzy nakladam na krostke olejek na noc i rano nieprzyjaciel jest zgaszony.

  3. Avatar annzad pisze:

    Naczytałam się tylu pozytywnych opinii na temat tego oleju, że mam na niego wielką chrapkę ;)

  4. Avatar beautyfrommadeline pisze:

    Ja również miałam problemy z cerą i dopiero kiedy sięgnęłam po delikatniejszą pielęgnację ( w tym olejki, a zrezygnowałam z serii typowych dla nastolatek) cera się poprawiła.
    A olejki uwielbiam. O tym słyszałam niejednokrotnie, i chętnie bym się na niego skusiła;)
    Chętnie dołączę do obserwatorów;)

  5. Avatar Kaprysek pisze:

    Bardzo lubię ten olej. Idealny olej dla cery problematycznej. Jednak ostatnio jeszcze lepszy okazał się olej z ogórka ;)

  6. Avatar Helen G. pisze:

    Oleju z ogórecznika jeszcze nie miałam okazji stosować ale też jest ponoć niezły :)

  7. Avatar KosmetykoFanki pisze:

    Świetny jest, ja go także piłam po łyżeczce i czasem olejowałam nim włosy :)

  8. Avatar Chocolate&Chocolate pisze:

    Używałam go w zeszłym roku do OCM i bardzo lubiłam :)

  9. Avatar Basia pisze:

    Z czarnuszką miałam styczność w postaci olejku myjącego (czarnuszka-migdał z ZSK) oraz peelingiem z nasion czarnuszki :)

  10. Avatar Barbara Maciejewska pisze:

    Ciekawa go jestem, czy by mi pomógł na ostatnie wyryski :/

  11. Avatar Jola K pisze:

    Koleżanka ostatnio go zachwalała:)

  12. Avatar Helen G. pisze:

    Myślę, że jest spora szansa, bo mnie poprawił znacząco stan cery. Czytałam też o tym oleju wiele pochlebnych opinii. Warto spróbować:)

  13. Avatar ...SZKATUŁKA... pisze:

    Niestety nie znam i nie używam…

  14. Avatar Agata Kądziołka pisze:

    Czarnuszkę, jej nasionka, dodaję do sałatek :) jest pyszna :)

  15. Avatar Elfa-Pharm pisze:

    Bardzo fajny kosmetyk !

  16. Avatar Martina Em pisze:

    Rzeczywiście- naturalna pielęgnacja i odstawienie kosmetyków z drogerii daje bardzo dobre efekty. Nie używałam jeszcze oleju z czarnuszki, ale bardzo możliwe że po niego sięgnę :)

  17. Avatar Emza pisze:

    Właśnie czekam na przesyłkę zamówiłam sobie spożywczy. A poleciła mi go fryzjerka:) Ciekawa jestem tylko jak mi przypasuje jego smak:D na pewno spróbuję zastososować go na twarz.
    Jeśli chodzi o Twoje przygody z cera, to u mnie było dokładnie tak samo. Dieta, zmiana pielęgnacji na bardziej naturalną-czyli stosowanie olejów i glinek znacząco wpłyneło na pozbycie się trądziku:)

  18. Avatar Helen G. pisze:

    Smak jak dla mnie lekko za ostry ale może Tobie bardziej podpasuje. Na twarz spisuje się rewelacyjnie;)

  19. Avatar Helen G. pisze:

    Polecam spróbować:)

  20. Avatar Cyanna pisze:

    Może to wreszcie będzie lek na moje zapchane pory? :) Żadne kosmetyczne "cuda" nie działają, więc z chęcią sięgnę po ten olej.

  21. Avatar KasiaS1980 pisze:

    Czytałam o nim juz wiele dobrego, ale jakoś nie mogę się przekonać do olejów w mojej pielęgnacji.

  22. Avatar JWS MakeUp pisze:

    Bardzo ciekawy i pomocny wpis! :) Na pewno wypróbuje olej :)

  23. Avatar Cyanna pisze:

    Jak często stosujesz olejek na twarz? Mam bardzo zapchane pory, zwłaszcza na czole, i zaczynam z nimi wojnę :)

  24. Avatar Helen G. pisze:

    Praktycznie codziennie wieczorem od ponad 2 miesięcy:)W moim przypadku bardzo dobrze wpływa na stan cery:) Polecam.

  25. Avatar Cyanna pisze:

    Na stronie jakiegoś sklepu z olejkami podane było, by stosować raz na tydzień. Wydawało mi się to trochę rzadko. Dziś w takim razie drugi dzień wojny ;) Bardzo podoba mi się zapach olejku i to, że nie jest tak ciężki, lepki i gęsty jak kokosowy. Fajnie się wchłania. Chyba się polubimy :)

  26. Avatar Helen G. pisze:

    To chyba jakaś bzdura. Oleje to kosmetyki w pełni naturalne, więc nie widzę przeszkody w regularnym a nawet codziennym ich stosowaniu. Oleje moim zdaniem lepiej wpływają na skórę, szczególnie na tę problemową jak tradycyjne kremy, które jednak mają trochę chemii.

  27. Avatar Karina pisze:

    Trafiłam na twoją stronę przypadkiem szukając informacji o olejach i olejach do twarzy. I…dziękuję ????. Olej z czarnuszki pomaga wygładzić moją problemową skórę a maseczka z sody tez działa świetnie. Czytam więc co polecasz i powoli próbuję. Na razie doszedł tonik z mleka. Pozdrawiam.

    • Avatar Helen G. pisze:

      Cieszę się, że moje rady kosmetyczne okazały się przydatne. Ja ostatnio zaczęłam znów używać oleju kokosowego, który również bardzo lubię:)

  28. Avatar Aska pisze:

    Jak stosować ten olejek? Na noc nakładać na całą twarz?

  29. Avatar Jot.eM pisze:

    Kupiłem, nalożyłem na twarz i idę spać. Mam nadzieję, że jutro rano moje cudowne atopowe zapalenie skóry na twarzy chociaż trochę się zmniejszy ;]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadom mnie o kolejnym komentarzu przez email. Możesz również subskrybować ten wpis bez komentowania.