Karob – słodka wersja kakao?

Aqua π Cosmetics, Woda Micelarna z Aqua Magica
26 listopada 2016
Domowe sposoby na ból gardła
4 grudnia 2016

Karob – słodka wersja kakao?

Dzisiejszy wpis chciałam poświęcić prozdrowotnej roślinie jaką jest karob. Z racji swej słodkości karob jest nie tylko zdrową substancją słodzącą, jak i również substytutem dla kakao. Sproszkowany karob swoim wyglądem bardzo je przypomina. Jest może nieco jaśniejszy od sproszkowanego kakaowca. W przeciwieństwie do gorzkiego z natury kakao, karob jest słodki o nieco intensywniejszym smaku. 

Karob (Ceratonia siliqua L.) to inaczej szarańczyn strąkowy albo ceratonia. Nazywany jest również chlebem świętojańskim, bądź mączką chleba świętojańskiego, o owocach przypominających strąki fasoli. Drzewo karobowe uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej, Indiach oraz w Australii. Ciekawostką jest, iż sok z karobu (kaftan) jest pity przez muzułmanów podczas Ramadanu. Suszone owoce karobu są zaś spożywane przez Żydów podczas święta Tu bi-Szwat.




ZASTOSOWANIE KAROBU

  • melasa karobowa świetnie nadaje się do ciast, ciasteczek i deserów
  • proszek karobowy jest zamiennikiem kakao, także w ciastach. Można go dodawać do deserów, jogurtów, koktajli a nawet posypywać nim owsiankę.
  • owoce karobu dodaje się również do likierów i nalewek alkoholowych


Sproszkowany karob kolorem przypomina kakao. Ma słodki smak. Osobiście lubię dodać go do prawdziwego kakao, gdyż sam w sobie wydaje mi się zbyt słodki. Proszek karobou możemy dodawać również jako zamiennik kakao i czekolady do ciast i deserów. Melasa karobowa natomiast idealnie sprawdza się jako zamiennik cukru. Karob zwany też mączką chleba świętojańskiego albo gumą karobową, w przemyśle spożywczym występuje pod nazwą E410. Pełni funkcję emulgatora i środka zagęszczającego. Z racji naturalnego pochodzenia, nie wywołuje groźnych efektów ubocznych. Stosowany w nadmiarze może co najwyżej wywołać wzdęcia. Karob może być spożywany zarówno przez dzieci, kobiety ciężarne, matki karmiące, alergików czy osoby starsze.




SKŁAD KAROBU


Kaloryczność karobu wynosi 222 kcal w 100g. Karob w przeciwieństwie do kakao nie zawiera pobudzającej kofeiny, teobrominy oraz amin (fenyloetyloaminy, tyraminy). Nie wywołuje alergii, która ma często miejsce w przypadku kakao. Ma też znaczniej mniej tłuszczu i jest przez mniej kaloryczny od kakaowca. Zawiera natomiast kwas galusowy o działaniu przeciwbólowym, przeciwbakteryjnym i przeciwalergicznym. Karob nie zawiera również glutenu, dlatego może być stosowany przez osoby z alergią pokarmową.

  • węglowodany (70%)
  • białko (4,5 %)
  • tłuszcz (0,5%)
  • witaminy (A, B1, B2, B3, B6, D)
  • minerały (wapń, magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, mangan, chrom, selen)
  • kwasy organiczne: masłowy, izomasłowy, galusowy
  • pektyny, śluzy, garbniki




WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KAROBU


  • jest w 100% naturalny
  • działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie (zawiera kwas kwas galusowy)
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • poprawia trawienie (pomocny w zaburzenia żołądkowo-jelitowych)
  • hamuje biegunkę
  • leczy kaszel (działa wykrztuśnie)
  • wspomaga leczenie osteoporozy (zawiera dużo wapnia i fosforu)
  • jest antyutleniaczem
  • pomocny w leczeniu anemii (za sprawą dużej zawartości żelaza)




Gdzie kupić? Sproszkowany karob albo melasę karobową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dobrych delikatesach lub w internecie np. w sklepie Naturalnie Zdrowe.





Podsumowując: Karob jest pełną składników odżywczych rośliną, którą warto włączyć do codziennej diety. Można go stosować zarówno pod postacią proszku zamiast kakao albo syropu (melasy karobowej), która doskonale zastąpi nam cukier. Z kakao, które piję każdego wieczora akurat nie zamierzam rezygnować, bo je uwielbiam. Można je także zastąpić karobem. Wybór pozostawiam wam 🙂



Słyszeliście o karobie? Próbowaliście proszku albo melasy z karobu?
Wybieracie się gdzieś na Andrzejki? 🙂

Helen G.


loading...

13 Komentarze

  1. Nigdy nie używałam, kiedyś z ciekawości spróbuje 🙂

  2. O proszę, ja nigdy styczności z karobem nie miałam 🙂 Chętnie to zmienię!

  3. JolaK pisze:

    Słyszałam o karobie, ale trudno go kupić. Świetna alternatywa dla kakao:)

  4. Jovita pisze:

    Mam w domu karob, świetnie smakuje. Czasem dodaję go do ciast zamiast kakao.

  5. Evi pisze:

    Nie wiedziałam, że kakao ma swój zamiennik. Ciekawe jak smakuje ten karob 🙂

  6. Jurek pisze:

    Karob ma dla mnie ciekawy smak. Polecam.

  7. Ewelina pisze:

    hmm chętnie bym się napiła 😉

  8. Nie słyszałam o nim wcześniej 🙂 zaciekawił mnie

  9. anaikosmetyki pisze:

    Nigdy nie słyszałam o Karbonie, ciekawi mnie 🙂

  10. Królowa Karo pisze:

    Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale z ciekawości dorzucę do koszyka przy następnych eko-zakupach 🙂

  11. Asia pisze:

    Tak, też już raz stosowałam korab. Fajne to, ale kakao też nie jest tuczące czy niezdrowe, no i o wiele łatwiej je kupić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *