Dzisiejszy wpis chciałam poświęcić prozdrowotnej roślinie jaką jest karob. Z racji swej słodkości karob jest nie tylko zdrową substancją słodzącą, jak i również substytutem dla kakao. Sproszkowany karob swoim wyglądem bardzo je przypomina. Jest może nieco jaśniejszy od sproszkowanego kakaowca. W przeciwieństwie do gorzkiego z natury kakao, karob jest słodki o nieco intensywniejszym smaku.
Karob (Ceratonia siliqua L.) to inaczej szarańczyn strąkowy albo ceratonia. Nazywany jest również chlebem świętojańskim, bądź mączką chleba świętojańskiego, o owocach przypominających strąki fasoli. Drzewo karobowe uprawia się w rejonie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej, Indiach oraz w Australii. Ciekawostką jest, iż sok z karobu (kaftan) jest pity przez muzułmanów podczas Ramadanu. Suszone owoce karobu są zaś spożywane przez Żydów podczas święta Tu bi-Szwat.
ZASTOSOWANIE KAROBU
■ melasa karobowa świetnie nadaje się do ciast, ciasteczek i deserów.
■ proszek karobowy jest zamiennikiem kakao, także w ciastach. Można go dodawać do deserów, jogurtów, koktajli a nawet posypywać nim owsiankę.
■ owoce karobu dodaje się również do likierów i nalewek alkoholowych.
Sproszkowany karob kolorem przypomina kakao. Ma słodki smak. Osobiście lubię dodać go do prawdziwego kakao, gdyż sam w sobie wydaje mi się zbyt słodki. Proszek karobou możemy dodawać również jako zamiennik kakao i czekolady do ciast i deserów. Melasa karobowa natomiast idealnie sprawdza się jako zamiennik cukru. Karob zwany też mączką chleba świętojańskiego albo gumą karobową, w przemyśle spożywczym występuje pod nazwą E410. Pełni funkcję emulgatora i środka zagęszczającego.
Z racji naturalnego pochodzenia karob nie wywołuje groźnych efektów ubocznych. Stosowany w nadmiarze może co najwyżej wywołać wzdęcia. Karob może być spożywany zarówno przez dzieci, kobiety ciężarne, matki karmiące, alergików czy osoby starsze.
Z racji naturalnego pochodzenia karob nie wywołuje groźnych efektów ubocznych. Stosowany w nadmiarze może co najwyżej wywołać wzdęcia. Karob może być spożywany zarówno przez dzieci, kobiety ciężarne, matki karmiące, alergików czy osoby starsze.
KAROB – Skład
Kaloryczność karobu wynosi 222 kcal w 100g. Karob w przeciwieństwie do kakao nie zawiera pobudzającej kofeiny, teobrominy oraz amin (fenyloetyloaminy, tyraminy). Nie wywołuje alergii, która ma często miejsce w przypadku kakao. Ma też znaczniej mniej tłuszczu i jest przez mniej kaloryczny od kakaowca. Zawiera natomiast kwas galusowy o działaniu przeciwbólowym, przeciwbakteryjnym i przeciwalergicznym. Karob nie zawiera również glutenu, dlatego może być stosowany przez osoby z alergią pokarmową.
✘węglowodany (70%)
✘ białko (4,5 %)
✘ tłuszcz (0,5%)
✘ witaminy (A, B1, B2, B3, B6, D)
✘ minerały (wapń, magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, mangan, chrom, selen)
✘ kwasy organiczne: masłowy, izomasłowy, galusowy
✘ pektyny, śluzy, garbniki.
✘węglowodany (70%)
✘ białko (4,5 %)
✘ tłuszcz (0,5%)
✘ witaminy (A, B1, B2, B3, B6, D)
✘ minerały (wapń, magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, mangan, chrom, selen)
✘ kwasy organiczne: masłowy, izomasłowy, galusowy
✘ pektyny, śluzy, garbniki.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE KAROBU
◈ jest w 100% naturalny
◈ działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie (zawiera kwas kwas galusowy)
◈ obniża poziom cholesterolu we krwi
◈ poprawia trawienie (pomocny w zaburzenia żołądkowo-jelitowych)
◈ hamuje biegunkę
◈ leczy kaszel (działa wykrztuśnie)
◈ wspomaga leczenie osteoporozy (zawiera dużo wapnia i fosforu)
◈ jest antyutleniaczem
◈ pomocny w leczeniu anemii (za sprawą dużej zawartości żelaza).
Gdzie kupić karob? Sproszkowany karob albo melasę karobową można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dobrych delikatesach lub w internecie.
Podsumowanie
Karob jest pełną składników odżywczych rośliną, którą warto włączyć do codziennej diety. Można go stosować zarówno pod postacią proszku zamiast kakao albo syropu (melasy karobowej), która doskonale zastąpi nam cukier. Z kakao, które piję każdego wieczora akurat nie zamierzam rezygnować, bo je uwielbiam. Można je także zastąpić karobem. Wybór pozostawiam wam 🙂
Słyszeliście o karobie? Próbowaliście proszku albo melasy z karobu?
Helen
Nigdy nie używałam, kiedyś z ciekawości spróbuje 🙂
O proszę, ja nigdy styczności z karobem nie miałam 🙂 Chętnie to zmienię!
Słyszałam o karobie, ale trudno go kupić. Świetna alternatywa dla kakao:)
Mam w domu karob, świetnie smakuje. Czasem dodaję go do ciast zamiast kakao.
Nie wiedziałam, że kakao ma swój zamiennik. Ciekawe jak smakuje ten karob 🙂
Karob jest przede wszystkim słodki, znacznie mniej tłusty od kakao ale też ma mniej głęboki smak.
Karob ma dla mnie ciekawy smak. Polecam.
hmm chętnie bym się napiła 😉
Nie słyszałam o nim wcześniej 🙂 zaciekawił mnie
Nigdy nie słyszałam o Karbonie, ciekawi mnie 🙂
Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale z ciekawości dorzucę do koszyka przy następnych eko-zakupach 🙂
Tak, też już raz stosowałam korab. Fajne to, ale kakao też nie jest tuczące czy niezdrowe, no i o wiele łatwiej je kupić.
Kakao jest może łatwiej dostępne, ale ma gorzki smak, który nie zawsze mi pasuje. Do ciast super, ale już w koktajlach uwielbiam właśnie karob 🙂