eyeline eveline celebrities
Eveline, Celebrities Eyeliner, Tusz do kresek (niebieski)
7 maja 2017
maseczka z rozgotowanej cebuli na tradzik i grzybice
Maseczka z rozgotowanej cebuli na uporczywy trądzik i grzybicę
17 maja 2017

Ciała balastowe, dlaczego są ważne w diecie

ciala balastowe w diecie
Dziś chciałam przybliżyć wam temat ciał balastowych w diecie. Określa się nimi około 20 substancji pochodzenia roślinnego, których organizm ludzki nie trawi. Są one jednak niezbędne do prawidłowego procesu trawienia. Pod względem budowy to polisacharydy. W zależności od rodzaju ciała balastowe mogą być rozpuszczalne (pektyny, śluzy, gumy) lub nierozpuszczalne (błonnik, celuloza, hemiceluloza, lignina). Te pierwsze są częściowo trawione przez bakterie jelitowe. Z kolei ciała balastowe nierozpuszczalne wiążą wodę i pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości (błonnik), po czym są wydalane w stanie nienaruszonym. Tym samym zapobiegają zaleganiu mas kałowych i zaparciom. Do substancji balastowych należą m in. błonnik, skrobia ziemniaczana, inulina, pektyny, lignany, guma guar, lignina.


ciala balastowe w diecie




Opinie dotyczące spożywania produktów bogatych w substancje balastowe są podzielone. Przeciwnicy uważają je za szkodliwe, jako że organizm człowieka ich nie trawi. Włókna roślinne mają jednak szereg pozytywnych właściwości na procesy trawienne i nie tylko. Ważne jest aby zachować zdrowy umiar w spożywaniu błonnika i innych ciał balastowych przy jednoczesnym dostarczaniu dużej ilości płynów.

Ciała balastowe znajdują się w warzywach (np. w ziemniakach, fasoli czy marchwi), owocach (np. jabłka, pomarańcze), produktach pełnoziarnistych, nasionach (siemię lniane, babka jajowata), orzechach czy też w glonach.

 

PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI CIAŁ BALASTOWYCH

zapewniają uczucie sytości (są korzystne w leczeniu otyłości)

  chronią przed zawałem serca i nadciśnieniem tętniczym

  obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi (LDL)

  zapobiegają zgadze

  regulują poziom cukru we krwi

♣  regulują trawienie, chroniąc przed zaparciami oraz zmniejszają ryzyko raka jelita grubego o 40% (wg badań EPIC). Zwiększają objętość stolca oraz wydzielanie gazów (zwłaszcza wskutek spożycia roślin strączkowych). Te drugie są akurat dobroczynne dla pracy jelit

  chronią przed tworzeniem się kamieni żółciowych

  mobilizują układ pokarmowy i odpornościowy do wzmożonej aktywności

  korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit

  chronią przed żylakami kończyn dolnych i odbytu (hemoroidami)

♣  hamują trawienie (hydrolizę) tłuszczów w organizmie, wiążąc jego część i wraz z treścią jelitową wydalają go w stanie nienaruszonym

  absorbują metale ciężkie i toksyny

 

 

Spożywanie ciał balastowych w Polsce wynosi około 15g. Jest to niewiele w porównaniu do czasów z początku XIX wieku, kiedy związków tych spożywano ok. 100g. Wiązało się z jedzeniem dużych ilości chleba. Dietetycy zalecają dawkę błonnika na poziomie 30-40g dziennie. Niedostateczna ilość ciał balastowych w diecie może przyczynić się do powstawania zaparć, cukrzycy, miażdżycy, nowotworów oraz nadciśnienia. Bez wystarczającej ilości włókien, treść pokarmowa zalega i za sprawą niektórych składników gnije w jelicie grubym. Jeśli na co dzień spożywamy małe ilości ciał balastowych, należy zwiększać dawkę stopniowo, wprowadzając do codziennej diety więcej owoców, warzyw i zbóż. W przypadku zaparć bardzo korzystnie działają tzw. śluzy zawarte chociażby w nasionach lnu.

 

Co zatem spożywać?

Najwięcej ciał balastowych znajduje się w :

  roślinach strączkowych (np. fasola, groszek, soczewica, ciecierzyca)

  zboża (np. pieczywo z pełnego przemiału, chrupkie i pumpernikiel, płatki owsiane i orkiszowe, otręby pszenne i owsiane, makaron)

  ryż

  musli

♣  nasiona (np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, babka jajowata)

  orzechy i migdały

♣  owoce (np. jabłka, banany zwłaszcza te niedojrzałe, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, porzeczki, maliny, truskawki)

  suszone owoce (np. figi, śliwki, daktyle, rodzynki)

  warzywa (np. marchew, papryka, kukurydza, por, cebula, kapusta, ziemniaki)


ciala balastowe

Należy pamiętać, że jeśli spożywamy produkty bogate w substancje balastowe m in. błonnik należy przyjmować dużo płynów (ok.2,5-3l). Może to być woda mineralna lub herbata zwłaszcza zielona, ziołowa czy czerwona. W przeciwnym razie związki te nie będą mogły napęcznieć w jelitach iw efekcie doprowadzą do bolesnych zaparć.


Pamiętajmy, że błonnik w dużych ilościach może absorbować niektóre leki, zmniejszając ich skuteczność np. doustne środki antykoncepcyjne, antybiotyki albo leki obniżające poziom cholesterolu. Należy wówczas zachować 2 – godzinny odstęp między posiłkiem a przyjęciem lekarstwa.


Stosujecie dietę bogatą w ciała balastowe (błonnik), czy raczej ich unikacie?

Helen G.
Udanego weekendu :-)

 

źródła:
N.Treutwein, Kłamstwa o tłuszczu. Dlaczego nie chudniemy stosując diety?, Warszawa 2008, s. 167-183.
notatki własne

loading...
loading...

15 Komentarze

  1. Ewelina pisze:

    fajny post ;) wiele informacji przydatnych ;)

  2. Kasia Z pisze:

    Przydatny post.

  3. Olimpiaa pisze:

    Szczerze mówiąc nie za bardzo się przejmuje tym, co jem. Prawdopodobnie do czasu. Ale staram się jeść dużo warzyw, owoców i orzechów, bo je po prostu lubię :)

  4. Idyllaablog pisze:

    Świetny wpis teraz wiem w co warto urozmaicić dietę:)

  5. Ania pisze:

    Post napisany bardzo fanie i info cenne, na pewno zapisze i wrócę do niego żeby jeszcze przejrzeć kilka razy na spokojnie, poczytać i przypomnieć sobie :)
    Jem błonnik i pilnuję ( w miarę możliwości ) żeby był w codziennej diecie :)

  6. AnetaO pisze:

    Bardzo ciekawy post :)

  7. Roślinki lubię zajadać:)

  8. lila pisze:

    Bardzo ciekawy post :)))

  9. JolaK pisze:

    Lubię jeść jabłka, nasiona, owoce, warzywa, płatki owsiane i pić różne herbatki ziołowe:)

  10. Bardzo przydatny wpis :) Na szczęście u mnie nie brakuje tych składników w diecie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze i orzechy :D

  11. Refleksolog pisze:

    Bardzo ciekawy artykuł, wiele przysatnych informacji, oby jak najlepiej się rozwiajł ten blog :-)

  12. Terimakasih atas informasinya sangat berguna sekali untuk saya

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadom mnie o kolejnym komentarzu przez email. Możesz również subskrybować ten wpis bez komentowania.