Karodos
  • Home
  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Kontakt
No Result
View All Result
Karodos
  • Home
  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Kontakt
No Result
View All Result
Karodos
No Result
View All Result

Stewia – naturalny zamiennik cukru

14 września 2015
kategoria: Zdrowie
Długość tekstu: 6 min
A A
19
Share on FacebookShare on TwitterShare on PinterestShare on Twitter
W krajach rozwiniętych z roku na rok rośnie świadomość szkodliwości cukru rafinowanego. Notuje się coraz większą liczbę chorób przewlekłych wynikających z jego nadmiernego spożycia. Uzależnienie od cukru porównuje się do kokainy. Na szczęście istnieją jego znacznie zdrowsze zamienniki, jak chociażby ksylitol zwany cukrem brzozowym albo stewia. Dziś chciałam przybliżyć temat tego drugiego.

Stewia – naturalny zamiennik cukru


❇ STEVIA, Co to takiego?

Stewia lub stevia (Stevia Rebaudiana Bertoni)to roślina pochodząca z Paragwaju. Stosuje się ją tam od ponad 1000 lat. Zawarte w niej stewiozydy są 300 razy słodsze od sacharozy (pozyskiwanej z buraków lub trzciny cukrowej), którą potocznie nazywamy „cukrem”. Jednocześnie pozbawione są kalorii. W Ameryce Południowej stewię używa się jako naturalną substancja słodzącą oraz leczniczą.


Do Europy wieść o stewii dotarła dopiero pod koniec XIX wieku. Ponad pięćdziesiąt lat później naukowcom udało się wyizolować przyczynę jej słodkiego smaku, mianowicie glikozydy stewiolowe. To 9 pochodnych stewiolu (stewiozydy, rybozydy), przy czym największą siłę słodzącą ma rebaudiozyd A zwany też rybozydem A (250-450 razy słodszy od cukru, jest też najmniej gorzki).


Stewia – naturalny zamiennik cukru


Niegdyś stewia wzbudzała sporo kontrowersji. Podejrzewano, że negatywnie może wpływać na płód oraz może przyczyniać się powstawania nowotworów. W 2008 r. FDA w Stanach Zjednoczonych zaakceptowało stewię jako dodatek do żywności. W 2011 r. glikozydy stewiolowe zostały dopuszczone do użytku przez Unię Europejską jako E960[i]. Od tamtego czasu stewia zapadła w świadomości wielu konsumentów. Coraz częściej jest dodawana do popularnych napojów jak np. Coca Cola Life, Sprite czy Nesti.


❇ Właściwości zdrowotne stewii

Stewia jest naturalnym słodzikiem, 300 razy słodszym od cukru. Prawie nie zawiera kalorii. Stewia wykazuje właściwości prozdrowotne. Z powodzeniem może być stosowana przez cukrzyków (pod warunkiem, że nie jest oparta na maltodekstrynie, o czym później) oraz chorych na fenyloketonurię. Nie stwierdzono ryzyka kumulacji glikozydów stewiolowych w organizmie. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił jednakże dzienną dawkę spożycia glikozydów, równą 4 mg/kg masy ciała. Z drugiej strony z powodu niewystarczających badań naukowych, nie zaleca się spożycia stewii kobietom w ciąży, matkom karmiącym i dzieciom. Dziwne, skoro jest taka zdrowa…


Stewia – naturalny zamiennik cukru


W Ameryce Południowej nie ma dziennych ustalonych dawek dotyczących spożycia stewii. Pamiętajmy, że tam ludzie od wieków stosują stewię, lecz w naturalnej postaci jako świeżą lub suszoną. Dla przykładu kobiety w ciąży teoretycznie mogą spożywać biały cukier, mimo, że sieje on spustoszenie w organizmie. Myślę, że to lekkie nadużycie. Spotkałam się z różnymi opiniami dotyczącymi stosowania stewii przez kobiety w ciąży, matki karmiące czy małe dzieci. Jedni są za, inni odradzają. Osobiście uważam, że stewia jest znacznie lepszym rozwiązaniem od białego cukru ale decyzję pozostawiam każdemu z osobna.


❇ Stewia – działanie


► wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

► zawiera witaminę C, kwas foliowy, antyoksydanty (związki fenolowe) oraz minerały (wapń, magnez, żelazo, potas)

► prawie nie zawiera kalorii* oraz ma prawie zerowy indeks glikemiczny

► nie podnosi poziomu cukru we krwi

► pomaga w redukcji nadciśnienia

► pomocna w cukrzycy typu 2

► nie przyczynia się do odkładania tkanki tłuszczowej

► bardzo wydajna**(wystarcza niewielka ilość, aby uzyskać pożądany słodki smak)

► nie przyczynia się do powstawania próchnicy zębów

► nie ulega fermentacji

► jest odporna na wysokie temperatury (do 200°C), nadaje się do pieczenia ciast***.


*1 łyżeczka stewii z inuliną (Zielony Listek) w pudrze to 5,9 kcal, przy czym 1 łyżeczka cukru to 20 kcal.
100g cukru – to 400 kcal
100g stewii w pudrze albo płynnej – to 175 kcal

** 2-3 krople płynnej stewii /1 tabletka/1/3 łyżeczki stewii w pudrze odpowiada 1 łyżeczce cukru

***Spotkałam się informacją, że stewia, która bazuje na stewiozydach nie do końca nadaje się od pieczenia ciast, gdyż powoduje ich gorzknięcie. Do pieczenia ponoć lepiej nadaje się stewia na bazie rybozydu A.


❇ Stewia stewii nierówna

Stewiozydy zawarte w stewii muszą być połączone z odpowiednimi nośnikami. Jakimi? A no właśnie. Często są to niestety cukry– dekstroza, maltodekstryna, czasem fruktoza. Niestety. To mi się nie podoba, ponieważ nie po to kupuję naturalną stewię, która jest o wiele droższa od zwykłego cukru, aby w końcowym efekcie i tak spożywać ją w duecie z cukrem. Totalny bezsens!

Innym nośnikiem może być inulina, naturalny prebiobyk pozyskiwany z cykorii, korzystnie wpływający na florę bateryjną jelit albo erytrytol, organiczny związek występujący niewielkich ilościach w owocach oraz w czerwonym winie. Te dwa nośniki wydają się znacznie lepsze. Choć najlepsza byłaby czysta stewia bez żadnych dziwnych dodatków. Widziałam, że Firma Better Stevia ma taką stewię w płynie na bazie gliceryny.


Stewia – naturalny zamiennik cukru

Kupując stewię radziłabym dokładnie czytać etykiety. Zdecydowanie unikałabym tej na bazie maltodesytryny, dekstrozy czy fruktozy, ponieważ jest prawie tak samo kaloryczna jak cukier. Do pieczenia ciast poleca się tą, której nośnikiem jest erytrytol, bo nie zawiera kalorii i ponoć wówczas stewia nie posiada tego charakterystycznego posmaku.


❇ Smak stevii

Smak stewii jest dla mnie delikatnie mówiąc dziwny. Jak dotąd stosowałam jedynie stewię w pudrze i tabletkach firmy Zielony Listek, więc moje doświadczenie jest raczej skromne. Potrafi zmienić smak kawy czy sera do naleśników. W przypadku stewii w pudrze nośnikiem jest inulina, ta w tabletkach zaś zawiera cukier maltodekstrynę – dla mnie wersja nie do zaakceptowania. Obie smakują tak samo. Mają sztuczny, trochę chemiczny, lekko gorzkawy posmak.


Nie wiem jak Stewia innych marek? Może ktoś z was stosował? Zapytałam panią dietetyk o dyskusyjny smak stewii. Poradziła mi kupić taką stewię, która zawiera reubadiozyd A. Może w przyszłości poszukam takiej.


❇ Gdzie kupić stewię?

Stewię można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, dobrych marketach oraz w internecie. Stewia występuje najczęściej pod postacią pudru, tabletek, płynu, saszetek a nawet suszonych liści. Niektórzy też kupują nasiona i sami ją sadzą w przydomowym ogródku.



❇ Podsumowanie

Stewia jest ciekawą, znacznie zdrowszą alternatywą dla białego cukru, tylko warto poszukać takiej, która nie będzie miała tego charakterystycznego, lekko gorzkawego posmaku a nośnikiem nie będą wspomniane cukry proste, jak maltodekstryna, dekstroza czy fruktoza.


Słyszeliście o stewii? Czy ktoś w was stosował ją do słodzenia kawy, herbaty czy potraw? Jakie są wasze odczucia dotyczące jej smaku? Zapraszam do komentowania 😉



<< Zobacz też:
Czym słodzić zamiast cukru?

Jak uwolniłam się od cukru?


Helen


Bibliografia:
https://food-forum.pl/kategoria/artykul
http://www.dietaifitness.pl/2014/01/stevia-oszustwo-uwazaj-co-kupujesz.html



[i] (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.)
Poprzedni wpis

Wyniki konkursu z AyurVedik + filmik na weekend:)

Następny wpis

Szkodliwe składniki w lakierach i odżywkach do paznokci

Powiązane Wpisy

Krople na suche oczy bez konserwantów
Zdrowie

Krople na suche oczy bez konserwantów

8 stycznia 2022
Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę
Zdrowie

Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

14 listopada 2021
Domowe sposoby na BEZSENNOŚĆ
Zdrowie

Domowe sposoby na BEZSENNOŚĆ

7 sierpnia 2021
Jedzenie surowego jajka
Zdrowie

Jedzenie surowego jajka

29 listopada 2020
Olej CBD z nasion konopi - opinia
Zdrowie

Olej CBD z nasion konopi – opinia

7 listopada 2020
MSM - siarka organiczna na stawy
Zdrowie

MSM – siarka organiczna na stawy

18 października 2020

Komentarze 19

  1. Avatar KosmetykoFanki says:
    8 lat temu

    Używam ją zamiennie z ksylitolem 🙂

    Odpowiedz
  2. Avatar Anna Ewelina Wilczyńska says:
    8 lat temu

    Używamy Stewi – nawet mieliśmy kiedyś tę roslinke w doniczce;).

    Odpowiedz
  3. Avatar Agata Kądziołka says:
    8 lat temu

    Nigdy nie miałam do czynienia ze setwią 🙂

    Odpowiedz
  4. Avatar Jola K says:
    8 lat temu

    Nie słyszałam o niej, więc za bardzo się nie wypowiem. Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Avatar Let it sparkle.... says:
    8 lat temu

    Stewię znam i używam 🙂

    Odpowiedz
  6. Avatar Chocolate&Chocolate says:
    8 lat temu

    Miałam w planach zakup stewii, ale być może lepszy będzie jednak ksylitol 😛

    Odpowiedz
  7. Avatar Ola says:
    8 lat temu

    Swego czasu często bywała u nas w domu, jak siostra zachorowała na cukrzycę

    Odpowiedz
  8. Avatar włosovelove. says:
    8 lat temu

    Pierwszy raz o niej słyszę, muszę więcej poczytać i wypróbować 😉

    Odpowiedz
  9. Avatar Naturalne metody says:
    8 lat temu

    Świetna jest potwierdzam;)

    Odpowiedz
  10. Avatar Karolina Horsi says:
    8 lat temu

    Mój dziadek zawsze powtarzał, że cukier i sól to biała śmierć;) W ciąży oduczyłam się słodzenia i teraz cukier mnie odrzuca.

    Odpowiedz
  11. Avatar Helen G. says:
    8 lat temu

    To stara prawda 🙂 Ja również kilka miesięcy temu przestałam słodzić kawę i teraz już nie jestem w stanie wypić posłodzonej, zwyczajnie mnie odrzuca:)

    Odpowiedz
  12. Avatar Helen G. says:
    8 lat temu

    Na chwilę obecną wolę ksylitol, bo nie daje żadnego posmaku i jest bardzo zdrowy na zęby.

    Odpowiedz
  13. Avatar Vela says:
    8 lat temu

    Stosuję stewie, to bardzo dobry zamiennik cukru. 🙂

    Odpowiedz
  14. Avatar Veronica B. says:
    8 lat temu

    Podoba mi się, chociaż ja prawie cukru nie używam to mąż lubi posłodzić sobie herbatkę za nas dwóch:) świetny zamiennik i oby więcej takich postów z ciekawostkami…

    Odpowiedz
  15. Avatar Monetka M says:
    8 lat temu

    Ja z kolei wolę ksylitol. Jakoś stewia mnie nie przekonuje 😉

    Odpowiedz
  16. Avatar Łukasz Bier says:
    8 lat temu

    Ja zawsze używałem cukru 😛

    Odpowiedz
  17. Avatar Marzena T says:
    8 lat temu

    Próbowałam Stewii ale mi nie smakuje w zupełności, nie słodzę herbaty ani kawy a tak to staram się używać cukru trzcinowego. Ale lepszy taki słodzik niż te sztuczne dziadostwa…

    Odpowiedz
  18. Avatar KasiaS1980 says:
    8 lat temu

    Używałam przez jakiś czas stewii, ale choć jestem przywyczajona do dziwnego smaku sztucznych słodzików, do tego nie mogłam przywyknąć. Teraz słodzę cukrem brzozowym, albo w ogóle.

    Odpowiedz
  19. Avatar Helen G. says:
    8 lat temu

    Mnie również denerwuje ten sztuczny smak stewii:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

No Result
View All Result
  • Popularne
  • Komentarze
  • Najnowsze
Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

14 listopada 2021
Woda utleniona i jej szerokie zastosowanie

Woda utleniona i jej szerokie zastosowanie

21 sierpnia 2017
Prozdrowotne rośliny doniczkowe, które warto mieć w domu

Prozdrowotne rośliny doniczkowe, które warto mieć w domu

1 lutego 2017
Retimax 1500 - najlepsza maść z witaminą A

Retimax 1500 – najlepsza maść z witaminą A

26 stycznia 2018
Maść VitA Pos pod oczy na zmarszczki

Maść VitA Pos pod oczy na zmarszczki

23 stycznia 2021
Cała prawda o formaldehydzie w odżywkach i lakierach do paznokci

Cała prawda o formaldehydzie w odżywkach i lakierach do paznokci

142
Dobre i popularne maści na trądzik

Dobre i popularne maści na trądzik

126
Maseczka z sody oczyszczonej

Maseczka z sody oczyszczonej

115
Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu)

Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu)

97
Mit o szkodliwości mycia twarzy mydłem

Mit o szkodliwości mycia twarzy mydłem

80
Ava, Aktywator młodości, Kolagen Morski 100% – opinia

Ava, Aktywator młodości, Kolagen Morski 100% – opinia

27 listopada 2022
Podkłady mineralne kryjący i matujący Annabelle Minerals opinia

Podkłady mineralne kryjący i matujący Annabelle Minerals opinia

25 września 2022
Woda toaletowa Moschino Cheap&Chic - opinia

Woda toaletowa Moschino Cheap&Chic – opinia

8 maja 2022
Serum Anti-Age Bio Agadir z olejem z opuncji – opinia

Serum Anti-Age Bio Agadir z olejem z opuncji – opinia

27 lutego 2022
Krople na suche oczy bez konserwantów

Krople na suche oczy bez konserwantów

8 stycznia 2022

Kategorie

  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Home
  • Kontakt

Copyright Karodos.pl © 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No Result
View All Result
  • Home
  • Kontakt

Copyright Karodos.pl © 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuj Dowiedz się więcej
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT