Zarówno twarz, jak i paznokcie są odbiciem stanu naszego zdrowia. W przypadku cery krostki pojawiające się w określonych jej obszarach często świadczą o niedomogach poszczególnych narządów. Zainteresowanych odsyłam do mojego wpisu trądzik na poszczególnych partiach twarzy odbiciem stanu zdrowia. Niestety tylko niewielki procent kobiet może cieszyć się promienną, gładką i wolną od niedoskonałości cerą. Przykrywamy swoje twarze podkładami, pudrami i korektorami, by w miarę nieźle wyglądać. Sama tak robię, choć w okresie letnim staram się znacząco ograniczać makijaż twarzy. Sięgam wtedy po kremy BB albo CC.
rysunek podstawowy pochodzi z freepik.com
Okazuje się, że również dieta może mieć realny wpływ na wygląd twarzy, w myśl powiedzenia jesteś tym co jesz. Czy rzeczywiście nadmiar określonej grupy produktów żywnościowych może się na niej negatywnie odbijać w postaci krostek, zmarszczek, opuchnięć, cieni i zaczerwienień? Tak przynajmniej uważa dr Nigma Talib, lekarz naturopata, która przez ostatnie 10 lat przebadała tysiące pacjentów. Porad w zakresie pielęgnacji cery zasięgają u niej słynne aktorki, jak Penelope Cruz, Sienna Miller czy angielska projektantka mody Stella McCartney. W jednej ze swoich książek pt. Reverse the Signs of Ageing (Odwrócić oznaki starzenia) dr Nigma Talib wyjaśnia w jaki sposób błędy żywieniowe mogą mieć odzwierciedlenie na naszej twarzy.
Lekarka ta za najskuteczniejszy kosmetyk uznaje właśnie dietę. Wyróżnia 4 typy cery charakterystyczne dla efektów wywołanych dietą bogatą w gluten (twarz glutenowa), cukier (twarz cukrowa), nabiał (twarz nabiałowa) oraz wino (twarz miłośniczek wina). Aby poprawić stan skóry dr Talib zaleca odstawienie na 3 tygodnie danej grupy jedzenia, którą podejrzewamy o nadmiar w naszej diecie.
Lekarka ta za najskuteczniejszy kosmetyk uznaje właśnie dietę. Wyróżnia 4 typy cery charakterystyczne dla efektów wywołanych dietą bogatą w gluten (twarz glutenowa), cukier (twarz cukrowa), nabiał (twarz nabiałowa) oraz wino (twarz miłośniczek wina). Aby poprawić stan skóry dr Talib zaleca odstawienie na 3 tygodnie danej grupy jedzenia, którą podejrzewamy o nadmiar w naszej diecie.
Do teorii dr Nigmy Talib podeszłam z dużą dozą ciekawości. Wierzę że, stan naszej skóry w dużej mierze zależy od sprawnych jelit. Gdy flora bakteryjna zostaje zaburzona chociażby wskutek spożywania nadmiaru cukru, odbija się to negatywnie na wyglądzie skóry.
Myślę, że w teorii dr Talib jest dużo prawdy. Swego czasu jadłam sporo cukru, szczególnie słodkich przekąsek i słodyczy. Pamiętam swoją wiecznie poszarzałą twarz, na której co rusz pojawiały się nowe krostki. Nałogowo przykrywałam cerę podkładem i pudrem, nawet wtedy kiedy szłam do sklepu po przysłowiowy chleb. Udało mi się jednak uwolnić od cukru i po pewnym czasie zauważyłam znaczą poprawę w wyglądzie mojej cery. Obecnie owszem, jem słodycze oraz ciasta ale znacznie mniej i rzadziej. Nauczyłam się je kontrolować. Cukier nie ma przynajmniej nade mną władzy.
Myślę, że w teorii dr Talib jest dużo prawdy. Swego czasu jadłam sporo cukru, szczególnie słodkich przekąsek i słodyczy. Pamiętam swoją wiecznie poszarzałą twarz, na której co rusz pojawiały się nowe krostki. Nałogowo przykrywałam cerę podkładem i pudrem, nawet wtedy kiedy szłam do sklepu po przysłowiowy chleb. Udało mi się jednak uwolnić od cukru i po pewnym czasie zauważyłam znaczą poprawę w wyglądzie mojej cery. Obecnie owszem, jem słodycze oraz ciasta ale znacznie mniej i rzadziej. Nauczyłam się je kontrolować. Cukier nie ma przynajmniej nade mną władzy.
TWARZ GLUTENOWA
charakterystyka:
↘ ciemne plamy pigmentowe
↘ opuchnięte, zaczerwienione policzki
↘ krostki na czole lub/i brodzie
przyczyna:
Nadmiar glutenu w diecie lub jego nietolerancja.
Gluten jest białkiem roślinnym znajdującym się w zbożach (pszenica, żyto, jęczmień, owies). U osób wrażliwych na gluten spożywanie pokarmów bogatych w ten związek (np. pieczywo) mogą występować wzdęcia i bóle brzucha.
porada:
Odstawienie na pewien czas glutenu zawartego w np. pieczywie, ciastkach, makaronach, czy też w kaszach (za wyjątkiem jaglanej) lub przynajmniej ograniczenie go do minimum. Picie dużej ilości wody oraz spożywanie produktów bogatych w błonnik. Wygląd twarzy powinien się wtedy wyraźnie poprawić.
TWARZ CUKROWA
charakterystyka:
↘ cienka poszarzała skóra
↘ krostki na całej twarzy(mogą pojawić się także na klatce piersiowej i ramionach)
↘ zmarszczki pod oczami i na czole
↘ zwiotczała skóra pod oczami
↘ zmizerniały wygląd
przyczyna:
Nadmiar cukrów prostych w diecie np. słodycze, chleb, napoje owocowe i gazowane.Nadmiar glukozy przyczynia się do spadku elastyczności włókien kolagenowych.
porada:
Wyeliminowanie cukrów prostych z diety (jak chleb, ciasta, słodycze, potrawy mączne) lub wyraźne ich ograniczenie.
TWARZ NABIAŁOWA
charakterystyka:
↘ obrzęknięte powieki
↘ cienie lub worki pod oczami
↘ grudki „mleczne” na brodzie lub białe plamki
przyczyna:
nadmiar lub nietolerancja laktozy zawartej w produktach mlecznych, jak mleko, sery, jogurty czy śmietana. Niektóre osoby mają trudności z trawieniem laktozy, co objawia się odczuwaniem lekkich mdłości albo odbijaniu się po wypiciu mleka.
porada:
Odstawienie na okres 3 tygodni produktów mlecznych oraz stosowanie na twarz olejku z wiesiołka, który wykazuje działanie przeciwzapalne.
TWARZ MIŁOŚNICZEK WINA
charakterystyka:
↘ rozszerzone pory
↘ zaczerwienione policzki i nos
↘ głębokie bruzdy w okolicach nosa i ust
↘ zmarszczki lub zaczerwienienie pomiędzy oczami
↘ opadające powieki
przyczyna:
Nadmiar spożywania nie tylko wina ale alkoholu w ogóle, który przyczynia się odwodnienia skóry i tym samym uwidocznienia zmarszczek oraz bruzd. Alkohole zawierają cukier, przy czym cydr, likiery i wódki smakowe już całkiem sporo. Cukier doprowadza do uszkodzenia kolagenu odpowiedzialnego za sprężystość skóry.
porada:
Odstawienie alkoholu na okres 3 tygodni, zaś potem ograniczenie go do minimum.
Odstawienie alkoholu na okres 3 tygodni, zaś potem ograniczenie go do minimum.
Podsumowując: Przychylam się do teorii dr Nigmy Talib o możliwych skutkach ubocznych naszej diety. Problemy z wyglądem skóry mogą dotyczyć osób, które w nadmiarze spożywają określone grupy produktów typu nabiał, cukry proste czy gluten lub mogą być na nie w pewien sposób uwrażliwione.
Co sądzicie o tej teorii?
Helen
Widziałam ostatnio te ilustracje i tylko potwierdziły moje przepuszczenia odnośnie laktozy. Nabiału jem bardzo mało, ponieważ zle się po nim czuję. Ostatnio przez tydzień jadłam owsiankę na mleku i pod oczami pojawiły się ogromne worki. Kolejny tydzień skóra dochodziła do siebie. Dobrze, że mowi się o tym głośno:) Kto 10 lat temu wspominał o tym, że nabiał lub chleb może niekorzystnie wpływać na nasz organizm?:)
Nie bez powodu mówi się, że jesteśmy tym co jemy. Chyba ograniczę nabiał, bo chociaż bardzo go lubię to chyba jednak trochę z nim przesadzam ;]
Ja uwielbiam nabiał i również go chyba trochę zbyt dużo jem. Wiem jednak, że białko w nadmiarze jest szkodliwe i obciąża nerki.
Chyba mam twarz mleczno-glutenową 😛
O, muszę odstawić laktozę 🙂
Według tych rysunków trzeba będzie odstawić nabiał i gluten…w sumie to podejrzewałam podczytując różne artykuły. Nawet zaczęłam jeść zgodnie z zaleceniami i sprawiłam sobie filtr na wodzie dający także wodę wspierającą zdrowie – wodę redox. Zamierzam jeszcze kupić sokowirówkę i zrobić detoks na sokach warzywnych i owocowych 🙂
Jak jem bardzo, bardzo dużo nabiału to też mam cienie i worki pod oczami – dawno już to odkryłam, ale wystarczy na jakiś czas odstawić i wszystko wraca do normy 🙂
Dokładnie. Trzeba na znacznie ograniczyć daną grupę produktów albo wręcz odstawić na pewien czas aby dostrzec zmianę w wyglądzie cery.
Coś w tym jest, ja widzę po sobie że niektóre rzeczy (zazwyczaj to co dobre) znacznie wpływają na stan mojej cery. Wystarczy tylko przesadzić z czekoladą czy chipsami i gotowe 😛 Dobra dieta to podstawa ! P.s mam nadzieję, że i mnie uda się wyzwolić od cukru. Jest już lepiej ale ciągle to nie to
Jak będziesz próbować, to ci się na pewno w końcu uda. Ja zaliczyłam masę porażek zanim mi się udało. Będę trzymać za ciebie kciuki! 🙂
Czyżby krostki pojawiające się u mnie są spowodowane przez gluten ??? Nie wiedziałam nawet….
Ewidentnie mam twarz cukrowa. Kiedy zdarza mi się przesadzić ze słodyczami to wyglądam właśnie tak jak pani na obrazku 😀
Tylko jak tu zrezygnować z tych wszystkich pyszności? 😉
Najlepiej od razu zrobić mocne cięcie. Chęć na cukier zastępować zamiennikami w postaci np. ziaren, orzechów oraz dużo pić płynów.
Czytałam o tych typach i na pewno to co jemy ma wpływ na nasz organizm, nie tylko na twarz.
Ciekawy post, dowiedziałam się czegoś nowego, pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję 🙂