Opinie dotyczące spożywania produktów bogatych w substancje balastowe są podzielone. Przeciwnicy uważają je za szkodliwe, jako że organizm człowieka ich nie trawi. Włókna roślinne mają jednak szereg pozytywnych właściwości na procesy trawienne i nie tylko. Ważne jest aby zachować zdrowy umiar w spożywaniu błonnika i innych ciał balastowych przy jednoczesnym dostarczaniu dużej ilości płynów.
Ciała balastowe znajdują się w warzywach (np. w ziemniakach, fasoli czy marchwi), owocach (np. jabłka, pomarańcze), produktach pełnoziarnistych, nasionach (siemię lniane, babka jajowata), orzechach czy też w glonach.
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI CIAŁ BALASTOWYCH
♣ zapewniają uczucie sytości (są korzystne w leczeniu otyłości)
♣ chronią przed zawałem serca i nadciśnieniem tętniczym
♣ obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi (LDL)
♣ zapobiegają zgadze
♣ regulują poziom cukru we krwi
♣ regulują trawienie, chroniąc przed zaparciami oraz zmniejszają ryzyko raka jelita grubego o 40% (wg badań EPIC). Zwiększają objętość stolca oraz wydzielanie gazów (zwłaszcza wskutek spożycia roślin strączkowych). Te drugie są akurat dobroczynne dla pracy jelit
♣ chronią przed tworzeniem się kamieni żółciowych
♣ mobilizują układ pokarmowy i odpornościowy do wzmożonej aktywności
♣ korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój flory bakteryjnej jelit
♣ chronią przed żylakami kończyn dolnych i odbytu (hemoroidami)
♣ hamują trawienie (hydrolizę) tłuszczów w organizmie, wiążąc jego część i wraz z treścią jelitową wydalają go w stanie nienaruszonym
♣ absorbują metale ciężkie i toksyny
Spożywanie ciał balastowych w Polsce wynosi około 15g. Jest to niewiele w porównaniu do czasów z początku XIX wieku, kiedy związków tych spożywano ok. 100g. Wiązało się z jedzeniem dużych ilości chleba. Dietetycy zalecają dawkę błonnika na poziomie 30-40g dziennie. Niedostateczna ilość ciał balastowych w diecie może przyczynić się do powstawania zaparć, cukrzycy, miażdżycy, nowotworów oraz nadciśnienia. Bez wystarczającej ilości włókien, treść pokarmowa zalega i za sprawą niektórych składników gnije w jelicie grubym. Jeśli na co dzień spożywamy małe ilości ciał balastowych, należy zwiększać dawkę stopniowo, wprowadzając do codziennej diety więcej owoców, warzyw i zbóż. W przypadku zaparć bardzo korzystnie działają tzw. śluzy zawarte chociażby w nasionach lnu.
Co zatem spożywać?
Najwięcej ciał balastowych znajduje się w :
♣ roślinach strączkowych (np. fasola, groszek, soczewica, ciecierzyca)
♣ zboża (np. pieczywo z pełnego przemiału, chrupkie i pumpernikiel, płatki owsiane i orkiszowe, otręby pszenne i owsiane, makaron)
♣ ryż
♣ musli
♣ nasiona (np. słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, babka jajowata)
♣ orzechy i migdały
♣ owoce (np. jabłka, banany zwłaszcza te niedojrzałe, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, porzeczki, maliny, truskawki)
♣ suszone owoce (np. figi, śliwki, daktyle, rodzynki)
♣ warzywa (np. marchew, papryka, kukurydza, por, cebula, kapusta, ziemniaki)
Należy pamiętać, że jeśli spożywamy produkty bogate w substancje balastowe m in. błonnik należy przyjmować dużo płynów (ok.2,5-3l). Może to być woda mineralna lub herbata zwłaszcza zielona, ziołowa czy czerwona. W przeciwnym razie związki te nie będą mogły napęcznieć w jelitach iw efekcie doprowadzą do bolesnych zaparć.
Pamiętajmy, że błonnik w dużych ilościach może absorbować niektóre leki, zmniejszając ich skuteczność np. doustne środki antykoncepcyjne, antybiotyki albo leki obniżające poziom cholesterolu. Należy wówczas zachować 2 – godzinny odstęp między posiłkiem a przyjęciem lekarstwa.
Stosujecie dietę bogatą w ciała balastowe (błonnik), czy raczej ich unikacie?
Helen
Udanego weekendu 🙂
źródła:
N.Treutwein, Kłamstwa o tłuszczu. Dlaczego nie chudniemy stosując diety?, Warszawa 2008, s. 167-183.
notatki własne
fajny post 😉 wiele informacji przydatnych 😉
Dziękuję:)
Przydatny post.
🙂
Szczerze mówiąc nie za bardzo się przejmuje tym, co jem. Prawdopodobnie do czasu. Ale staram się jeść dużo warzyw, owoców i orzechów, bo je po prostu lubię 🙂
Świetny wpis teraz wiem w co warto urozmaicić dietę:)
Post napisany bardzo fanie i info cenne, na pewno zapisze i wrócę do niego żeby jeszcze przejrzeć kilka razy na spokojnie, poczytać i przypomnieć sobie 🙂
Jem błonnik i pilnuję ( w miarę możliwości ) żeby był w codziennej diecie 🙂
Miło mi to czytać 🙂
Bardzo ciekawy post 🙂
Roślinki lubię zajadać:)
Bardzo ciekawy post :)))
Lubię jeść jabłka, nasiona, owoce, warzywa, płatki owsiane i pić różne herbatki ziołowe:)
Bardzo przydatny wpis 🙂 Na szczęście u mnie nie brakuje tych składników w diecie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kasze i orzechy 😀
Bardzo ciekawy artykuł, wiele przysatnych informacji, oby jak najlepiej się rozwiajł ten blog 🙂
Terimakasih atas informasinya sangat berguna sekali untuk saya