Karodos
  • Home
  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Kontakt
No Result
View All Result
Karodos
  • Home
  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Kontakt
No Result
View All Result
Karodos
No Result
View All Result

Szkodliwość kawy rozpuszczalnej

4 czerwca 2016
kategoria: Zdrowie
Długość tekstu: 4 min
A A
27
Share on FacebookShare on TwitterShare on PinterestShare on Twitter
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów. Piją ją każdego dnia miliony ludzi na świecie. Ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dziś chciałam poruszyć temat rodzaju kawy. Wiadomo, iż najzdrowsza jest kawa jak najmniej przetworzona chemicznie, czyli mielona (zwana też sypaną) lub kupowana w postaci ziaren. Nie posiada taka zbędnych dodatków. Może się jedynie różnić jakością zmielonego ziarna kawowca. Z kawą rozpuszczalną sprawa przestawia się nieco inaczej.  Jest bardzo popularnym napojem a jej spożycie w Europie sięga nawet 50%. W Polsce prym wiedzie nadal kawa sypana. Kawę rozpuszczalną wybiera około 10% Polaków. Sama piłam ją kiedyś na potęgę. Kawa rozpuszcza wydawała mi się smaczniejsza, szybsza i wygodniejsza w przyrządzeniu oraz bardziej „cool”, w porównaniu do typowej zalewajki, zwanej też niechlubnie „plujką”, kojarzoną z czasami PRL-u. Odkąd zaczęłam pić kawę sypaną, tamta przestała mi smakować. Pisząc ten post, popijam właśnie filiżankę Nescafé (na zdjęciach) i dochodzę do wniosku, że to jest nie do końca kawa, tylko napój kawo podobny…


Szkodliwość kawy rozpuszczalnej



Początki kawy rozpuszczalnej sięgają lat 30. XX wieku, kiedy to w Stanach Zjednoczonych zaczęto ją produkować w celu przechowywania nadwyżek ziarna kawowca. Kawa instant poddana obróbce chemicznej nie psuła się (nie wietrzała) tak szybko jak naturalna. Podawano ją żołnierzom amerykańskim podczas II wojny światowej. W latach 50. XX wieku trafiła na rynek europejski i od tamtej pory stała się chętnie spożywanym  napojem.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna jest produktem przetworzonym. Ziarna kakaowca są rozkruszane, następnie zaparzane, celem uzyskania mocnego ekstraktu. Ekstrakt jest poddany procesowi filtracji i suszenia. Następnie odparowuje się wodę i tak powstają granulki kawy. Stosuje się także metodę suszenia ekstraktu poprzez wymrażanie.


ZALETY

  • jest szybka w przyrządzeniu (nie pozostawia po sobie fusów)

WADY

  • jest poddana obróbce termicznej, przez to jest pozbawiona cennych związków (antyoksydanty) zawartych w ziarnu kawowca
  • jest często wzbogacana o sztuczne aromaty, stabilizatory, barwniki, utwardzone tłuszcze roślinne itp.
  • często wytwarza się ją z najgorszej jakości ziarna
  • zawiera mniej kofeiny jak tradycyjna kawa (może przez to słabiej pobudzać)
  • jest droższa od kawy tradycyjnej
  • nie jest tak aromatyczna jak kawa naturalna (aromat jest często sztuczny)
  • zawiera w śladowych ilościach nikiel, podejrzewany o rozwój alergii i nowotworów
  • zawiera akrylamid, podejrzewany o działanie rakotwórcze oraz negatywnie też wpływa na komórki nerwowe
  • osoby wrażliwe mogą odczuwać po niej czasem różne dolegliwości, jak bóle głowy czy bóle brzucha (np. wzdęcia)
  • zawiera ochratoksynę A, toksynę produkowaną przez pleśń, która wykazuje działanie kancerogenne, zakłóca rozwój płodu, pracę układu immunologicznego oraz nerek. Ochratoksyna A znajduje się także w kawie naturalnej. Dopuszczalny poziom tej substancji wynosi 5 µg/kg, w kawie rozpuszczalnej zaś 10 µg/kg. W Niemczech są zaostrzone normy; dla kawy rozpuszczalnej wynosi jedynie 6 µg/kg ochratoksyny A.  Wychodzi na to, że jeśli już mamy kupować kawę rozpuszczalną, to najlepiej tę pochodzącą z Niemiec.

Szkodliwość kawy rozpuszczalnej

Laboratorium w Niemczech na zlecenie „Świata Konsumenta” zbadało kilka najbardziej popularnych kaw rozpuszczalnych w Polsce. Dla przykładu kawa Astra Classic zawierała aż 21,8 µg/kg ochratoksyny A – czyli dwukrotnie więcej niż zalecana norma 10 µg/kg. Kawa Woseba Domowa miała także dość wysoki wskaźnik na poziomie 8 µg/kg ochratoksyny A. Dla porównania Thibo Family zawiera 1,56 µg/kg ochratoksyny A, Elite Pedros – 1,40 µg/kg, Maxwell House – 0,69 µg/kg, Cafe Prima Finezja – 0,64 µg/kg i Nescafé Classic – 0,63 µg/kg.


Szkodliwość kawy rozpuszczalnej

Najbardziej przetworzona i jednocześnie szkodliwa jest kawa rozpuszczalna 2 w 1, bądź 3 w1, wzbogacona o cukier (syrop glukozowy) i stabilizatory i utwardzone tłuszcze roślinne. Lepiej nie spożywać jej w ogóle a jeśli już, to okazjonalnie.


Jak widać kawa rozpuszczalna ma zdecydowanie więcej wad jak zalet, lecz wybór należy do was.
Pijecie kawę rozpuszczalną? Lubicie? Czy wolicie typową sypaną lub z ekspresu? Czekam na wasze opinie  🙂

Helen
Poprzedni wpis

Green Pharmacy, Żel pod prysznic 'Olej arganowy i Figi’

Następny wpis

Garnier Fructis, Gęste i Zachwycające, Odżywka wzmacniająca do włosów

Powiązane Wpisy

Krople na suche oczy bez konserwantów
Zdrowie

Krople na suche oczy bez konserwantów

8 stycznia 2022
Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę
Zdrowie

Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

14 listopada 2021
Domowe sposoby na BEZSENNOŚĆ
Zdrowie

Domowe sposoby na BEZSENNOŚĆ

7 sierpnia 2021
Jedzenie surowego jajka
Zdrowie

Jedzenie surowego jajka

29 listopada 2020
Olej CBD z nasion konopi - opinia
Zdrowie

Olej CBD z nasion konopi – opinia

7 listopada 2020
MSM - siarka organiczna na stawy
Zdrowie

MSM – siarka organiczna na stawy

18 października 2020

Komentarze 27

  1. Avatar Marzena says:
    9 lat temu

    Ja już od jakiegoś czasu staram się przerzucić na fusa-tą kawę. Rozpuszczalna jest dobra do kawy mrożonej

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      9 lat temu

      Zgadzam się, kawa rozpuszczalna jest niezastąpiona do kawy mrożonej:)

      Odpowiedz
  2. Avatar lukaszmakeup.blogspot.com says:
    9 lat temu

    ja tylko rozpuszczalną ale certyfikowaną piję 🙂

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      9 lat temu

      Zawsze to lepiej niż zwykła rozpuszczalna 🙂

      Odpowiedz
  3. Avatar wera says:
    9 lat temu

    kurczę ja tak uwielbiam rozpuszczalną i w dodatku Nescafe sensatione

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      9 lat temu

      Też ją kiedyś bardzo lubiłam 🙂

      Odpowiedz
  4. Avatar Chocolade says:
    9 lat temu

    Piję codziennie kawą rozpuszczalną, ale może lepiej to zmienić :p

    Odpowiedz
  5. Avatar Kuchnia u Krysi says:
    9 lat temu

    Piję kawę mieloną, zaparzaną w kawiarce. Kiedyś piłam tylko z ekspresu. Kiedy ktoś poczęstował mnie kawą rozpuszczalną, zauważyłam jaka to jest różnica. Pomyślałam, że lepiej w ogóle nie pić kawy, niż pić rozpuszczalną. Nie smakowała mi. Dlatego jak zepsuł się ekspres kupiłam kawiarkę i codziennie parzę świeżą, aromatyczną kawę 🙂

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      9 lat temu

      Kawa z kawiarki jest naprawdę dobra 🙂

      Odpowiedz
      • Avatar Johana says:
        4 lata temu

        To prawda.

        Odpowiedz
  6. Avatar kafkazmlekiem says:
    9 lat temu

    Ale interesujący wpis! Ja już dawno uznałam, że kawa rozpuszczalna to taki napój kawowy, jeśli potrzebuję prawdziwej kawy to tylko tej mielonej (np. z kawiarki) lub takiej „specjalnej” kawy energetycznej z ziołami. No ale lubię te kawy rozpuszczalne bardzo, muszę więc zwracać większą uwagę na to co kupuję… chlip 😛

    Odpowiedz
  7. Avatar byCarol says:
    9 lat temu

    Ja nie piję prawie w ogóle kawy a jeśli już to z ekspresu, gdzie są świeżo mielone ziarna 🙂

    Odpowiedz
  8. Avatar Królowa Karo says:
    9 lat temu

    Ja za kawą rozpuszczalną nie przepadam. Mogę wypić, ale tylko od czasu do czasu. Dla mnie to zdecydowanie napój kawopodobny.

    Odpowiedz
  9. Avatar Anna says:
    9 lat temu

    i to nie prawda, że jest pozbawiona antyoksydantów. Czytałam ostatnio publikację na temat właściwości antyutleniających wielu substancji i kawa rozpuszczalna z całej listy miała największą zdolność wychwytywania wolnych rodników, większą niż kawa mielona. Zaskoczona? „POMIAR CAŁKOWITEJ ZDOLNOŚCI ANTYOKSYDACYJNEJ WYBRANYCH ANTYOKSYDANTÓW I NAPARÓW METODĄ REDUKCJI RODNIKA DPPH ” Zych i Krzepiłko. A teraz proszę o dane źródłowe Twoich herezji. Odkąd studiuję chemię i technologię kosmetyków zauważyłam, że na blogach wypisuje się jakieś nieprawdziwe historie zaczytane gdzieś na innych podejrzanych stronach i puszcza jako prawdę objawioną. I później idzie to w świat i straszy kobiety.

    Odpowiedz
  10. Avatar anaikosmetyki says:
    9 lat temu

    Piję i rozpuszczalną i sypana, obie bardzo lubię 🙂

    Odpowiedz
  11. Avatar JolaK says:
    9 lat temu

    Gdy zaczynałam pić kawę to zaparzałam naturalną, później przyszedł okres na rozpuszczalną przez kilka lat, ale powróciłam znów do sypanej ze względu na jej lepsze właściwości.

    Odpowiedz
  12. Avatar Asia says:
    9 lat temu

    Ja nie piję kawy wcale i nie lubię 🙂

    Odpowiedz
  13. Avatar Kobieta po 30 says:
    9 lat temu

    szczerze? to nie miałam o tym pojęcia….otworzyłam szeroko oczy. ciekawe.

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      9 lat temu

      No widzisz. Też kiedyś się nad tym nie zastanawiałam.

      Odpowiedz
  14. Avatar VanRożal says:
    9 lat temu

    Zero jakichkolwiek źródeł tylko pospolite gdybanie. Czytając różne publikacje nt. szkodliwości substancji w kawie można dowiedzieć się, że to właśnie kawa rozpuszczalna jest mniej szkodliwa od zwykłej.

    Odpowiedz
  15. Avatar Marta says:
    9 lat temu

    Tylko fusiasta. 🙂 Cały czas się zbieram, żeby kupić sobie młynek do kawy i codziennie sobie kawę mielić. Najlepsze w tym rozwiązaniu jest to, że można bez problemu dostać kawę ziarnistą ze wszystkich zakątków świata. 🙂

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      9 lat temu

      Dokładnie. Ja sobie czasem mielę sama 😉

      Odpowiedz
  16. Avatar Agnes says:
    9 lat temu

    Hmm przekonałaś mnie, odstawiam kawę rozpuszczalną… Kupowałam ją bo jest szybsza w zaparzeniu…nie wiedziałam, że to taki kawowy fast-food nie wnoszący nic pozytywnego do organizmu. Ja jakiś czas temu zadbałam o zdrową wodę u siebie w kuchni i widzę, że kolejnym krokiem ku zdrowszemu życiu będzie odstawienie kawy rozpuszczalnej…Kiedy człowiek zaczyna być bardziej świadomy okazuje się, że trzeba zrewidować dotychczasowe nawyki…

    Odpowiedz
  17. Avatar Zbyszek says:
    9 lat temu

    Zawsze sądziłem, że kawa rozpuszczalna to zło w czystej postaci 😀 teraz mam dowody 🙂

    Odpowiedz
  18. Avatar Mania says:
    9 lat temu

    Moją ulubioną kawą jest zwykła kawa sypana, zaparzam ją sobie w zaparzarce 😉 ale ostatnio postanowiłam zrezygnować z kawy, ponieważ przeszłam na dietę (a ja kawy bez tłustego mleka i cukru nie jestem w stanie przełknąć :() i znalazłam wodę veroni energy z taką dawką kofeiny jak jedna kawa.

    Odpowiedz
  19. Avatar Anonim says:
    8 lat temu

    Zaraz zaraz… .Jak można pisać, że kawa rozpuszczalna podczas produkcji jest poddawana reakcjom chemicznym? Chyba TERMICZNYM. Skoro jest zaparzana i suszona. ?

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      8 lat temu

      Tak, rzeczywiście chodziło mi o obróbkę termiczną.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

No Result
View All Result
  • Popularne
  • Komentarze
  • Najnowsze
Woda utleniona i jej szerokie zastosowanie

Woda utleniona i jej szerokie zastosowanie

21 sierpnia 2017
Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

14 listopada 2021
Prozdrowotne rośliny doniczkowe, które warto mieć w domu

Prozdrowotne rośliny doniczkowe, które warto mieć w domu

1 lutego 2017
Maseczka z sody oczyszczonej – ulepszona wersja

Maseczka z sody oczyszczonej – ulepszona wersja

3 maja 2015
Retimax 1500 - najlepsza maść z witaminą A

Retimax 1500 – najlepsza maść z witaminą A

26 stycznia 2018
Cała prawda o formaldehydzie w odżywkach i lakierach do paznokci

Cała prawda o formaldehydzie w odżywkach i lakierach do paznokci

142
Dobre i popularne maści na trądzik

Dobre i popularne maści na trądzik

126
Maseczka z sody oczyszczonej

Maseczka z sody oczyszczonej

115
Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu)

Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu)

97
Mit o szkodliwości mycia twarzy mydłem

Mit o szkodliwości mycia twarzy mydłem

80
Maść z witaminą A na zmarszczki pod oczami

Maść z witaminą A na zmarszczki pod oczami

4 sierpnia 2024
Płyn micelarny - oczyszczanie i demakijaż na najwyższym poziomie

Płyn micelarny – oczyszczanie i demakijaż na najwyższym poziomie

9 maja 2024
Sypki puder Inglot Perfect Finish – opinia

Sypki puder Inglot Perfect Finish – opinia

1 kwietnia 2024
Jakie warto mieć paletki do makijażu?

Jakie warto mieć paletki do makijażu?

25 stycznia 2024
Dermokosmetyki do cery trądzikowej

Dermokosmetyki do cery trądzikowej

11 stycznia 2024

Kategorie

  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Home
  • Kontakt

Copyright Karodos.pl © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No Result
View All Result
  • Home
  • Kontakt

Copyright Karodos.pl © 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone.