Karodos
  • Home
  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Kontakt
No Result
View All Result
Karodos
  • Home
  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Kontakt
No Result
View All Result
Karodos
No Result
View All Result

Gluten – za i przeciw

23 sierpnia 2015
kategoria: Zdrowie
Długość tekstu: 10 min
A A
25
Share on FacebookShare on TwitterShare on PinterestShare on Twitter

W mediach od pewnego czasu aż huczy od przeróżnych informacji na temat glutenu. Ukazało się kilka istotnych publikacji, które uświadomiły milionom ludzi o istnieniu tego składnika obecnego w zbożach. Jedną z nich jest książka amerykańskiego kardiologa Wiliama Davisa Dieta bez pszenicy. Właściwie to wtedy po raz pierwszy dowiedziałam się więcej o glutenie i jego wpływie na zdrowie. Książka ta ukazała się na początku 2013 r. Później jak przysłowiowe „grzyby po deszczu” pojawiły się w mediach liczne artykuły w prasie, wywiady w telewizji (głównie śniadaniowej) itp. Na niektórych blogach kulinarnych pojawiły się nawet przepisy na potrawy bezglutenowe.
 
Gluten - za i przeciw

 
Co to takiego?
Gluten to białko roślinne, a właściwie mieszanina gluteniny i gliadyny występujące w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies, przy czym najsilniej uczula pszenica. Nadaje on pieczywu sprężystość i plastyczność. Gluten to jeden z najczęstszych oprócz mleka krowiego alergenów.
Gluten występuje w wielu produktach, głównie w przetworach w mąki, czyli w pieczywie i makaronach, kaszach (za wyjątkiem jaglanej i gryczanej), słodyczach, kawie zbożowej czy piwie. Często jest też obecny w wyrobach mięsnych (wędliny, parówki, konserwy, pasztety), w jogurtach owocowych, maślankach, serkach albo czekoladzie. Bywa, że jest jednym ze składników otoczki niektórych leków. 
Gluten - za i przeciw

 
 
Glutenu nie zawierająnatomiast: ryż, mięso, owoce, warzywa (w tym ziemniaki), kukurydza, gryka, proso, soja, maniok, tapioka, fasola, sorgo, proso, soczewica, orzechy.
Objawy nietolerancji glutenu
Należy rozróżnić dwie rzeczy celiakię, czyli immunologiczną chorobę o podłożu genetycznym charakteryzującą się nietolerancją glutenu od nadwrażliwości, alergii na gluten. Ta druga dotyczy 6% populacji. Celiakia natomiast występuje znacznie rzadziej, bo u ok. 1% populacji. W wyniku toksycznego działaniu glutenu dochodzi do zaniku kosmków w jelicie cienkim i tym samym zaburzeń wchłaniania składników odżywczych z pokarmu, a także szeregu zaburzeń. Choroba ta może ujawnić się w każdym wieku, przy czym u kobiet występuje dwa razy częściej jak u mężczyzn. Nie można zatem mylić celiakii z nietolerancją, alergią na gluten, bo to są dwie odrębne jednostki chorobowe.
W przypadku nietolerancji na gluten może wystąpić jeden, bądź kilka objawów jednocześnie zwykle kilka godzin albo 1-2 dni po spożyciu pokarmu zawierającego gluten.
  • Przewlekłe zmęczenie, w szczególności po posiłkach
  • Częste zaburzenia trawienia (zaparcia, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, uczucie przelewania się w jelitach, czasem też nudności i wymioty)
  • Anemia
  • Obrzęk naczynioruchowy, wstrząs anafilaktyczny
  • Pokrzywka skórna, AZS (szczególnie u dzieci)
  • Huśtawki nastroju, depresja, niepokój, epilepsja, ADHD, autyzm
  • Zaburzenia koncentracji, uczucie splątania
  • Częste bóle i zawroty głowy, migreny
  • Wodnisty katar
  • Stany zapalne stawów (drętwienie, bolesność kończyn)
  • Zaburzenia pracy tarczycy
  • Rogowacenie mieszkowe (gęsia skórka występująca na grzbietach rąk i ud)

Gluten - za i przeciw
Przekreślony kłos – symbol produktu bezglutenowego

Moda na dietę bezglutenową
Jak już wspomniałam temat glutenu stał się szalenie modny. Wzbudza jednak wiele kontrowersji. Sklepy ze zdrową żywnością zanotowały wzrost sprzedaży produktów bezglutenowych. Znani celebryci, jak Gwyneth Paltrow, Miley Cyrus, Patricia Kazadi, Reni Jusis czy Agata Młynarska dumnie podkreślają, że są na diecie bezglutenowej. Ta ostatnia wydała nawet książkę Pyszna zmiana, czyli moje życie bez glutenu.Wygląda na to, iż nie chodzi tylko o zdrowie a o biznes. Gluten stał się swego rodzaju pożywką dla mediów. Skoro znane osoby zachwalają dietę bezglutenową jako drogę do zdrowia, lepszego samopoczucia i szczuplejszej sylwetki, to musi to być prawda. Stąd tak szerokie zainteresowanie tematem.
Gluten - za i przeciw

Nawet znane płatki śniadaniowe Corn Flakesfirmy Nestle pojawiły się od niedawna w wersji bezglutenowej. Na marginesie, wcześniej nie było informacji na opakowaniu o zawartości glutenu. Wcześniej zawierały tak naprawdę śladową jego ilość, zawartą w ekstrakcie słodowym z jęczmienia. Obecnie został on zastąpiony cukrem brązowym, syropem cukru inwertowanego i melasą cukru trzcinowego. Czy faktycznie to spora różnica? Dla osób chorych na celiakię owszem. Ale czy dla wszystkich? Lek przeciwbólowy No-Spa również nagle nie zawiera glutenu a reklamowany jest w telewizji od wielu miesięcy. Czy oznacza to, że wcześniej go zawierał? Albo tak jak w przypadku płatków, producent nie informował o jego zawartości w składzie.  Zbieg okoliczności? 
Za i przeciw
Wcześniej dietę bezglutenową stosowały jedynie osoby chore na celiakię, które są zmuszone do pozostania na niej przez całe życie. W przeciwnym razie ryzykują wystąpieniem szeregu objawów klinicznych ze strony układu pokarmowego i nerwowego. Opinie na temat szkodliwości glutenu na osoby zdrowe są jednak mocno podzielone.
Australijski gastroenterolog Peter Gibson prowadził badania na temat wpływu glutenu na zdrowie. W wyniku wstępnych badań w 2011 roku ogłosił, iż białko to może być odpowiedzialne u osób zdrowych za szereg objawów ze strony układu pokarmowego, jak niestrawność, wzdęcia czy przewlekłe zmęczenie. Ostatecznie lekarz ten obalił swoją tezę, przeprowadziwszy dokładniejsze badania. Okazało się, że nie ma jednoznacznych dowodów na szkodliwe działanie glutenu u osób zdrowych. Lekarze alarmują, iż świadoma rezygnacja z glutenu na własną rękę, bez wyraźnej medycznej konieczności może jedynie grozić utratą cennych składników odżywczych jak obecne w zbożach witaminy z grupy B, kwas foliowy czy minerały (magnez, selen, cynk, wapń).
 
 
 
Z drugiej strony trudno oszacować, czy mamy alergię na gluten, bo jej objawy mogą być mylone z chorobami o zupełnie innym podłożu. Wiele osób żyje więc w nieświadomości. Aby się przekonać czy jesteśmy uczuleni na gluten, najlepiej jest po prostu wyeliminować go z pożywienia na jakiś czas, np. 2-3 miesiące i potem powrócić do dawnej diety. Będziemy wówczas mogli przekonać się, czy faktycznie jego działanie na organizm jest szkodliwe. Istnieje rzecz jasna kilka badań, które mogą okazać się bardzo pomocne w zdiagnozowaniu nietolerancji na gluten. Należą do nich testy na: przeciwciała IgG, przeciwciała endomysium  EmA, testy genetyczne (HLA DQ2, HLA DQ8), biopsja, przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej IgAt TG całkowite przeciwciała IgA.  
Moim okiem
Zgłębiłam temat glutenu dosyć intensywnie, na tyle mocno, że nawet na pewien czas ograniczyłam go w diecie. Nie jadłam przez kilka miesięcy pieczywa ani potraw mącznych. Chciałam przekonać się na własnej skórze, czy to białko w jakiś sposób może negatywnie wpływać na mój organizm. Zrezygnowałam nawet z ukochanych płatków owsianych na rzecz kaszy jaglanej. I co? Stwierdziłam, że obecność glutenu w pożywieniu nie ma większego wpływu na moje samopoczucie. Nie jestem na niego uczulona. Wróciłam do dawnych nawyków żywieniowych. Zakończyłam eksperyment i powiem wam, ze dobrze mi z tym. Znów mogłam jeść ulubioną owsiankę i pić kawę zbożową. Co za ulga 🙂
Czy całkowicie wyeliminować gluten z diety, zwłaszcza gdy jesteśmy ogólnie zdrowi? Trudno powiedzieć. Wokół glutenu narosło sporo kontrowersji. Jedni lekarze są za wyeliminowaniem go z diety, jako że negatywnie wpływa na mózg i odporność. Oznaczałoby to rezygnację między innymi z pieczywa w codziennej diecie, która dla wielu osób byłaby sporym wyzwaniem. Inni za to uważają za szkodliwe dla zdrowia jest pozbawiać organizm zawartych w zbożach cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wszystko jest dla ludzi i skoro od wieków człowiek spożywa zboża (mam na myśli głównie pieczywo i inne przetwory z mąki), to może wcale nie jest to takie złe. Ważne jednak, aby produkty te spożywać z umiarem.  
Jakie jest wasze zdanie na temat glutenu w pożywieniu? Jesteście za tym, aby go wyeliminować z diety czy może nie szkodzi on zdrowiu? Zapraszam do dyskusji 😉
Helen
 
 
Bibliografia:
Notatki i przemyślenia własne
W. Davis, Dieta bez pszenicy, 2013.
http://www.tlustezycie.pl/2013/08/mozg-na-glutenie-czyli-czemu.html
http://celiakia.pl/celiakia/nadwraliwo-na-gluten/
https://tvn24.pl/polska/dieta-bezglutenowa-to-fikcja-gluten-nie-taki-zly-ra516679-3294267
https://myfitness.gazeta.pl/myfitness/0,0.html
Poprzedni wpis

Mixa, Płyn micelarny przeciw zaczerwienieniom

Następny wpis

Vellie Cosmetics, Natural Oils Of The World, Żele pod prysznic (Marula, Macadamia, Argan, Abyssinian)

Powiązane Wpisy

Krople na suche oczy bez konserwantów
Zdrowie

Krople na suche oczy bez konserwantów

8 stycznia 2022
Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę
Zdrowie

Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

14 listopada 2021
Domowe sposoby na BEZSENNOŚĆ
Zdrowie

Domowe sposoby na BEZSENNOŚĆ

7 sierpnia 2021
Jedzenie surowego jajka
Zdrowie

Jedzenie surowego jajka

29 listopada 2020
Olej CBD z nasion konopi - opinia
Zdrowie

Olej CBD z nasion konopi – opinia

7 listopada 2020
MSM - siarka organiczna na stawy
Zdrowie

MSM – siarka organiczna na stawy

18 października 2020

Komentarze 25

  1. Avatar Naturalne metody says:
    8 lat temu

    Myślę,że gluten nie jest zły,jest dużo gorszych składników na ,które warto zwrócić uwagę.Natomiast przy nietolerancji glutenu to już inna sprawa:)

    Odpowiedz
  2. Avatar Helen G. says:
    8 lat temu

    Myślę podobnie.

    Odpowiedz
  3. Avatar Skye says:
    8 lat temu

    Ja także uważam, że na gluten czy też jego brak zapanowała niejako moda, a wysyp osób, które twierdzą, że po odstawieniu glutenu nagle czują się super i przestały im dolegać nagle odkryte dolegliwości jest podejrzanie wysoka jak na 6% populacji na gluten uczulonych. To równie dobrze może być efekt placebo – odstawiając gluten trzeba pilnować diety i myśleć o tym, w efekcie czego można poczuć się lepiej, bo w końcu o siebie dbamy 🙂
    Jeśli nie ma się stwierdzonych chorób czy uczulenia, to moim zdaniem nie ma sensu rezygnować z glutenu byle tylko podążać za modą.
    To tak jak ze wszystkimi innymi dietetycznymi trendami – była dieta kopenhaska, South Beach, słynna proteinowa, nawet paleo, a teraz brak glutenu – ktoś na tym na pewno zarabia 😛

    Odpowiedz
  4. Avatar Elisabeth Brzeski says:
    8 lat temu

    Mysle podobnie, ja Ty Helen, ze wszystko jest dla ludzi, ale skoro tak wiele osob po zjedzeniu pieczywa, czy innych produktow zbozowych czuje sie zmeczona, ma bole glowy, niestrawnosci, to moze przyczyna nie jest sam gluten w nich zawarty, tylko dodatki dodawane do pieczywa, makaronu, czy platkow. Moze to chemia dodawana do tych produktow, ktore same w sobie bylyby bardzo odzywcze i potrzebne nam do zycia, gdyby nie dodawana do nich chemia, ktora czyni je dla nas wszystkich szkodliwymi.

    Wezmy tak np. MC Donalds. Tam sa serwowane buleczki, kotleciki, ktore ze zdrowa zywnoscia nie maja nic wspolnego. Jednak tlumy wala tam i jedza sztuczne " wytwory". Nieswiadomi rodzice ulegaja presji dzieci, bo wlasciciele zadbali doskonale o marketing dodajac do swych "niezdrowych wyrobow" bardzo pozadane przez dzieci "zdrowe doodatki" w postaci plastkiowych chinskich pierolek !! Wlasciciele bogaca sie na tym, kupujac kolejne okrety czy statki i budujac na nich palace, ktore wyposazone sa w najdrozsze obrazy swiata kosztem naszej slabosci do naszych pociech i uleganiu ich pragnien.

    To w Ameryce od MC Donalda zaczelo sie dokarmianie spoleczenstwa i to tam pojawilo sie coraz wiecej otylych osob i coraz wiecej nowych chorob. Od czego…od sztucznej zywnosci podawanej w MC Donald, snykersow, marsow i innych sztucznych slodyczy produkowanych na bazie utwardzanych tluszczy slodzikow oraz od sztucznych produktow sprzedawanych w supermarketach …po prostu ZGROZA !! Jak my cos z tym nie zrobimy, to grozni nam nam ZAGLADA wczesniej niz myslimy…

    Pozdrawiam Cie Helen serdecznie. Ciekawy temat dzis poruszylas 🙂

    Odpowiedz
  5. Avatar Helen G. says:
    8 lat temu

    Masz rację z tym efektem placebo, to bardzo możliwe, wtedy bardziej pilnujemy diety i tym samym bardziej o siebie dbamy, stąd też lepsze samopoczucie.

    Odpowiedz
  6. Avatar Helen G. says:
    8 lat temu

    Dokładnie, to nie tyle gluten jest szkodliwy, co te chemiczne dodatki do pieczywa, makaronu czy płatków. Mc Donalds jest tutaj świetnym przykładem, również manipulacji ludźmi. A już najgorsze są te chińskie"pierdółki" dodawane do zestawów dla dzieci Happy Meals. Potem dzieci ciągną rodziców do fast foodów, bo to jedzenie uzależnia. Potem nie dziwota, skąd tyle ludzi otyłych i mających problem ze zdrowiem. Pozdrawiam Cię serdecznie 🙂

    Odpowiedz
  7. Avatar ForPleasure says:
    8 lat temu

    Myślę podobnie jak w komentarzach wyżej. Ja jestem na diecie bezglutenowej od kilku miesięcy. Cały czas się uczę. Nie mam zdiagnozowanej nadwrażliwości, bo unikam lekarzy jak ognia (nie naśladuj). Ale od lat zmagałam się z bólami brzucha i utrudnionym trawieniem, więc postanowiłam spróbować. Wydaje mi się, że jest lepiej. Może to i efekt placebo (kto by tam wiedział), pasuje mi :D. Dla osób, które nie mają żadnych objawów dieta ta jest absolutnie zbędna. Droga z resztą. Nie polecam.

    Odpowiedz
  8. Avatar Helen G. says:
    8 lat temu

    Skoro miałaś dolegliwości ze strony układu trawiennego, to bardzo dobrze, że spróbowałaś wyeliminować gluten z diety. Może faktycznie masz na niego alergię. Jeśli służy Twojemu zdrowia dieta bezglutenowa, to warto ją stosować. Faktycznie jest dość droga, o czy się również przekonałam:) Powodzenia:) P.S. Też raczej unikam lekarzy jak tylko mogę 🙂

    Odpowiedz
  9. Avatar włosovelove. says:
    8 lat temu

    Nie przekonuje mnie ta moda na bezglutenowe produkty 😉

    Odpowiedz
  10. Avatar Chocolate&Chocolate says:
    8 lat temu

    Mnie też najbardziej rozbawił ten super "badacz", który przyczynił się do rozpoczęcia szału na bezglutenowe jedzenie, a potem stwierdził, że jednak się pomylił 😀 Jak czytałam o tym kiedyś artykuł w gazecie, to się niemal popłakałam ze śmiechu, bo pomyślałam o tych tysiącach Polek (i nie tylko), które wszystkie informacje łykają jak pelikan i przerzucają z jednej diety cud na kolejną 😉

    Odpowiedz
  11. Avatar Kaprysek says:
    8 lat temu

    Gluten to modny temat. z jednej strony producenci szaleją jeśli chodzi o produkty bezglutemu a z drugiej strony promowany jest jęczmień.

    Odpowiedz
  12. Avatar sypaaa says:
    8 lat temu

    Ja nie umiałabym sobie odmówić ulubionych potraw, na rzecz mody. Mnie gluten jest zupełnie obojętny, ale wszędzie o nim trąbią. 😉

    Odpowiedz
  13. Avatar Jola K says:
    8 lat temu

    Myślę, że jeśli ktoś faktycznie jest uczulony na gluten to wiadomo, że musi go unikać, ale pozostałe osoby po co?

    Odpowiedz
  14. Avatar madame raspberry says:
    8 lat temu

    Ogółem unikam glutenu, ostatnio mi nie wyszło bo jadłam codziennie pieczywo. Jednak od dziś jestem już 100% gluten free 😛

    Odpowiedz
  15. Avatar KasiaS1980 says:
    8 lat temu

    Czytałam właśnie o tym, że u osób zdrowych, nie cierpiących na nietolerancję glutenu, jego usuwania z diety mija się z celem. Ale ludzie zawsze szaleją na punkcie nowinek. Kiedyś były to diety odchudzające, najpierw modny był Montignag, potem Kwaśniewski, w końcu Dukan, teraz jest to dieta bezglutenowa. Za chwile moda minie, a przyjdzie coś nowego…

    Odpowiedz
  16. Avatar Romana says:
    8 lat temu

    Ja także uważam, że gluten wcale nie jest taki zły. Tak naprawdę co człowiek wymyśli – tego się trzyma. Poza tym, cieżko odsunąć od siebie potrawy zawierające gluten z którymi spotykamy się na codzień. Nie wyobrażam sobie takiej diety. Myślę, że zdecydowanie więcej jest substancji szkodliwych niż gluten.

    Odpowiedz
  17. Avatar Krystyna Boner says:
    8 lat temu

    O glutenie dużo się ostatnio pisze i mówi. Faktycznie jest moda na dietę bezglutenową. Wiele osób serwuje sobie sami taka dietę bez porozumienia z lekarzem, czy też z dietetykiem. Na potwierdzenie tego to czy jesteśmy uczuleni lub czy mamy alergię, albo nietolerancję glutenu potrzeba zrobić badania. Uważam, że najlepiej obserwować swój organizm i dopiero wtedy mówić z jakim problemem się stykamy. W dużej mierze przyczyną jest nie tylko gluten ale właśnie te dodatki i chemia, którą jesteśmy karmieni. Więcej umiaru ze wszystkim wyjdzie nam na zdrowie 🙂

    Odpowiedz
  18. Avatar Anka says:
    7 lat temu

    Podobnie jak większość z Was ja również jem potrawy bezglutenowe. Cała rodzina musiała dostosować się do mojego trybu życia lecz nie oznacza to, że dla moich pociech nie gotuje potraw bez glutenu. Tak naprawdę wcale nie jest taki niezdrowy jak to piszą. Chyba że ktoś ma niego uczulenie – tak jak ja..

    Odpowiedz
  19. Avatar Helen G. says:
    7 lat temu

    Usunęłam ten komentarz przez pomyłkę, najmocniej przepraszam.

    Odpowiedz
  20. Avatar Anonimowy says:
    7 lat temu

    Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    Odpowiedz
  21. Avatar Marzena T says:
    7 lat temu

    Ja tam nie przesadzam i jem glutenowe rzeczy. Przypuszczam jednak że gdybym miała stwierdzoną ( przez lekarza ) nietolerancję mówiłam bym inaczej.

    Odpowiedz
  22. Avatar Asia says:
    7 lat temu

    Nie rozumiem tylko dlaczego zrezygnowałaś z płatków owsianych na diecie bg? Same płatki owsiane nie zawierają glutenu, nooo chyba, że są zanieczyszczone pszenicą, żytem lub jęczmieniem, podczas zbiorów czy transportu, przechowywania, przetwarzania, jednak to i tak są tak śladowe ilości, że raczej nie powinnaś tego kompletnie odczuć.

    Odpowiedz
    • Helen G. Helen G. says:
      7 lat temu

      Zrezygnowałam na pewien czas, bo chciałam całkowicie wyeliminować z diety gluten, ale w końcu powróciłam do nich, bo faktycznie zawierają go w niedużych ilościach, poza tym są bardzo zdrowe:)

      Odpowiedz
  23. Avatar radek says:
    6 lat temu

    ja nie twierdzę, że to jest jakaś tam moda. Wiele osób, które twierdzą, że nie są na nic uczulone, to jednak na diecie bezglutenowej czują i wyglądają lepiej. Więc coś w tym jest 😉

    Odpowiedz
  24. Avatar Ninja says:
    6 lat temu

    Z tego co slyszalem czytalem w naszych jelitach poza bakterjami mamy tez i grzyby i np przy antybiotykoterapi nie bralismy oslony bakterje zostaly w pewnym stopniu oslabione a w ich miejsce zadomowil sie grzyb zazwyczaj candida ktory lubi cukier i biale pieczywo a grzybica to nic fajnego objawy sa praktycznie identyczne z opisywanymi a leczenie trwa latami i scisla dieta.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

No Result
View All Result
  • Popularne
  • Komentarze
  • Najnowsze
Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

Węgiel aktywny na przeziębienie i grypę

14 listopada 2021
Woda utleniona i jej szerokie zastosowanie

Woda utleniona i jej szerokie zastosowanie

21 sierpnia 2017
Prozdrowotne rośliny doniczkowe, które warto mieć w domu

Prozdrowotne rośliny doniczkowe, które warto mieć w domu

1 lutego 2017
Retimax 1500 - najlepsza maść z witaminą A

Retimax 1500 – najlepsza maść z witaminą A

26 stycznia 2018
Maść VitA Pos pod oczy na zmarszczki

Maść VitA Pos pod oczy na zmarszczki

23 stycznia 2021
Cała prawda o formaldehydzie w odżywkach i lakierach do paznokci

Cała prawda o formaldehydzie w odżywkach i lakierach do paznokci

142
Dobre i popularne maści na trądzik

Dobre i popularne maści na trądzik

126
Maseczka z sody oczyszczonej

Maseczka z sody oczyszczonej

115
Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu)

Bezpieczne płyny do higieny intymnej (bez SLS, parabenów i formaldehydu)

97
Mit o szkodliwości mycia twarzy mydłem

Mit o szkodliwości mycia twarzy mydłem

80
Ava, Aktywator młodości, Kolagen Morski 100% – opinia

Ava, Aktywator młodości, Kolagen Morski 100% – opinia

27 listopada 2022
Podkłady mineralne kryjący i matujący Annabelle Minerals opinia

Podkłady mineralne kryjący i matujący Annabelle Minerals opinia

25 września 2022
Woda toaletowa Moschino Cheap&Chic - opinia

Woda toaletowa Moschino Cheap&Chic – opinia

8 maja 2022
Serum Anti-Age Bio Agadir z olejem z opuncji – opinia

Serum Anti-Age Bio Agadir z olejem z opuncji – opinia

27 lutego 2022
Krople na suche oczy bez konserwantów

Krople na suche oczy bez konserwantów

8 stycznia 2022

Kategorie

  • Kobieta
    • Między nami kobietami
    • Pani domu
    • Styl życia
  • Kosmetyki
    • Akcesoria kosmetyczne
    • Apteczne
    • Ciało
    • Kosmetyki dla dzieci
    • Makijaż
    • Perfumy
    • Pozostałe
    • Suplementy diety
    • Twarz
    • Włosy
  • Naturalna pielęgnacja
  • Uroda
    • Fryzury
    • Makijaż
    • Pielęgnacja
  • Zdrowie
  • Home
  • Kontakt

Copyright Karodos.pl © 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.

No Result
View All Result
  • Home
  • Kontakt

Copyright Karodos.pl © 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Akceptuj Dowiedz się więcej
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT